Mai multe sute de milioane de euro au fost descoperite, nedeclarate, in vistieriile diferitelor ministere ale Vaticanului, a dezvaluit cardinalul australian George Pell, care conduce noul secretariat al Economiei, in subordinea Papei Francisc, scrie AFP.

Influentul cardinal australian a explicat aceasta divina surpriza intr-un interviu acordat revistei britanice Catholic Herald.

"Am descoperita ca situatia (financiara a Vaticanului) este mult mai sanatoasa decat parea. Asta deoarece cateva sute de milioane de euro erau ascunse in diverse conturi sectoriale care nu apareau in bilant", a declarat acesta.

"Este important sa observam ca Vaticanul nu este in faliment. In afara de fondurile de pensii, care trebuie intarite pentru a face fata cererilor in 15-20 de ani, Sfantul Scaun se finanteaza, gratie posesiei de bunuri materiale si de investitii", apreciaza cardinalul.

"Ministrul" Economiei a descris un sistem invechit in care fiecare serviciu se bucura de o independenta pe care o conserva cu gelozie.

Acum, "bugetele fiecarei congregatii si consiliu pontifical trebuie aprobate si cheltuielile lor controlate (...) in cursul anului", cu penalitati in caz de depasire. Mergem in directia buna", a spus acesta.

Cardinalul australian, care face parte din "C9" al cardinalilor care il consiliaza pe Papa Francisc, a fost numit "secretar al Economiei", cu puteri depline pentru a reforma serviciile economice si financiare ale micului stat, afectate in trecut de opacitate si scandaluri financiare de mare amploare.

Jorge Bergoglio a fost papa in 2013 avand in mandat inclusiv reformarea Curiei si stoparea unui sistem invechit si cheltuitor.