Mii de persoane au protestat joi seara la New York si in alte orase mari din SUA pentru a denunta lipsa de actiunea a autoritatilor fata de politistii care au omorat recente tineri de culoare, suspectati de diefrite infractiuni, incidente care sporesc tensiunile rasiale din tara, relateaza AFP.

Manifestatiile coincid cu stirea ca un nou incident de acest fel s-a produs in Arizona, unde un politist din Phoenix a ucis, in timpul arestarii, un barbat afro-american, in varsta de 34 de ani, dezarmat, suspectat de trafic de droguri.

Pentru a doua noapte consecutiv, locuitorii New Yorkului au manifestat in mai multe cartiere ale orasului, luand cu asalt Podul Brooklyn, si si-au exprimat indignarea dupa decizia unui mare juriu de a nu inculpa un politist alb, responsabil de moartea unui afro-american, tata de familie, in aceasta vara.

Nu a fost semnalat niciun incident serios insa politia e efectuat mai multe zeci de arestari, transmite New York Times, citand surse din politie.

Joi seara au avut loc manifestari si in alte mari orase americane, precum Chicago, Boston, Philadelphia, Baltimore si Washington, traficul rutier fiind blocat in apropiere de Casa Alba.

Decesul lui Eric Garner a avut loc cu cateva saptamani inainte ca un adolescent de culoare neinarmat sa fie impuscat de un politist alb la Ferguson, declansand saptamani de violente in aceasta suburbie a orasului St Louis din statul Missouri (centru).

Joi, procurorul general al SUA, Eric Holder, a prezentat concluziile unei anchete acuzatoare pentru politie intr-un alt scandal, la Cleveland, in Ohio (nord), unde un baiat de culoare in varsta de 12 ani a fost ucis de un politist pe 22 noiembrie.

Politia din Cleveland a folosit "excesiv" forta in trecut, a afirmat Eric Holder, el insusi de culoare, care s-a deplasat la fata locului in cadrul unui turneu in mai multe circumscriptii ale politiei din intreaga tara, acuzata de uciderea mai multor afro-americani de catre politisti albi.

Tamir Rice, un baiat de culoare in varsta de 12 ani, a fost ucis in timp ce se juca cu un pistol de jucarie. Intr-o inregistrare video acuzatoare, politistul trage in el la doar cateva secunde dupa ce a coborat din masina.

Joi seara, mii de locuitori ai New Yorkului s-au strans initial in piata Foley, in sudul Manhattanului, in apropiere de primarie si de cartierul general al politiei orasului, purtand pancarte pe care se putea citi: "Viata negrilor conteaza", "Rasismul ucide" sau "Ferguson e peste tot".

In timp ce numarul manifestantilor crestea, politia a inchis principalul tunel care face legatura dintre Manhattan si New Jersey, canalele de televiziune prezentand imagini cu mii de manifestanti adunati in vestul Manhattanului.

Pe 17 iulie, Eric Garner, suspectat ca vindea ilegal tigari la New York, a fost imobilizat la sol si strans de gat de un politist alb. El a incetat din viata la scurt timp dupa ce a inceput sa se planga ca nu poate respira. Medicul legist a ajuns la concluzia ca a fost vorba despre o crima.

In cursul zilei de ieri, primarul democrat al metropolei americane, Bill de Blasio, a carui sotie este de culoare iar copiii metisi, a lansat un nou apel la calm. "Frustrarea este de inteles. In spatele nostru sunt secole de rasism, insa, actionand impreuna, putem depasi aceasta poveste", a declarat el.

Decizia de la New York de a nu inculpa politistul s-a facut ecoul unui anunt similar la Ferguson, unde un mare juriu a refuzat pe 24 noiembrie sa puna sub acuzare un alt politist alb, responsabil de moartea la inceputul lunii august a lui Michael Brown. Darren Wilson a tras de 12 ori asupra unui afro-american in varsta de 18 ani neinarmat.

Democrata Hillary Clinton, posibil candidat la alegerile prezidentiale din 2016, a lansat joi un apel pentru o reforma a sistemului penal si a metodelor politienesti din Statele Unite. La randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a indemnat joi Statele Unite sa se asigure ca politistii vor raspunde pe viitor de actiunile lor.

Cu toate acestea, politistii din Ferguson si New York nu sunt la adapost de punerea sub acuzare. Procurorul general, Eric Holder, a deschis doua anchete federale pentru a stabili daca au fost incalcate drepturile civile ale victimelor.