Democrata Hillary Clinton a indemnat joi la o reforma a sistemului penal si a metodelor folosite de politia din Statele Unite, reactionand la valul de emotie dupa moartea a doi barbati de culoare urmariti sau retinuti de politisti albi, transmite Mediafax. Tot joi, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Statelor Unite sa se asigure ca politistii americani raspund pentru faptele lor, dupa o decizie in favoarea unui politist alb implicat in moartea unui barbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale.

"Fiecare dintre noi trebuie sa se gandeasca la adevaruri dificile legate de culoarea pielii si justitia din Statele Unite", a declarat Clinton, intr-un discurs la Boston. "Deoarece in pofida tuturor progreselor realizate impreuna, persoanele de culoare, mai ales barbatii, au mai multe sanse sa fie retinuti sau cautati de politie, inculpati si condamnati la pedepse mai lungi", a subliniat ea.

"Am lasat sistemul nostru judiciar sa se dezechilibreze", a afirmat Hillary Clinton, exprimandu-si speranta ca "aceste tragedii ne vor da ocazia sa ne adunam si sa gasim din nou un echilibru".

Aducand un omagiu politistilor care isi indeplinesc bine datoria, Hillary Clinton a indemnat la o reforma, pentru ca "fondurile federale ale fortelor politiei locale sa fie utilizate cu scopul de a favoriza bunele practici, ci nu de a cumpara arme de razboi care nu-si au locul pe strazile noastre si duc la uz de forta sau arestari inutile".

Democrata, care a petrecut miercuri o ora in Biroul Oval cu Barack Obama, si-a exprimat sprijinul pentru presedintele american, care a lansat un grup de lucru pentru a imbunatati legaturile dintre fotele de ordine si comunitatile locale.

  • ONU a cerut SUA sa se asigure ca politistii americani raspund pentru faptele pe care le comit

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi Statelor Unite sa se asigure ca politistii americani raspund pentru faptele lor, dupa o decizie in favoarea unui politist alb implicat in moartea unui barbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Manifestatii fara incidente majore au avut loc in noaptea de miercuri spre joi la Manhattan, unde au fost arestate 83 de persoane.

"Acest caz ridica inca o data problema responsabilitatii membrilor fortelor de ordine", a subliniat Stephane Dujarric, un purtator de cuvant al ONU.

Secretarul general Ban Ki-moon, a adaugat el, "invita de indata autoritatile competente in Statele Unite sa faca maximum pentru a raspunde cererilor" ca politistii "sa raspunda pentru faptele lor".

Ban Ki-moon indeamna totodata manifestantii sa se exprime pasnic, iar autoritatile sa respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justitiei de a deschide o ancheta federala, a adaugat Dujarric.

Eric Garner, in varsta de 43 de ani, era acuzat de vanzare ilegala de tigarete. Potrivit unei inregistrari video, el a fost imobilizat la pamant de mai multi politisti si s-a plans in repetate randuri ca nu poate respira. Moartea sa pe 17 iulie a fost considerata omor de catre medicul legist.

Un mare juriu a decis sa-l disculpe pe politistul alb implicat in moartea lui Garner.

Cu zece zile inainte, un alt mare juriu a decis la Ferguson sa nu-l puna sub acuzare pe un politist alb, Darren Wilson, care l-a ucis pe 9 august pe Michael Brown, un tanar de culoare neinarmat.

Cele doua decizii au provocat manifestatii in intreaga tara.