Cel putin sapte politisti au fost ucisi joi de rebelii ceceni care s-au baricadat intr-o scoala si un imobil din Grozni, o rara explozie de violenta in centrul capitalei cecene, controalata cu o mana de fier de presedintele Ramzan Kadirov, scrie AFP.

Ora 13:10 10 membri ai fortelor de securitate au fost ucisi in luptele cu rebelii ceceni

Confruntarile s-au soldat cu sapte morti in randul atacatorilor, sustine presedintele Kadirov, care afirma pe contul sau de Instagram ca "niciunul nu va iesi in viata" din cladirile unde rebelii erau baricadati joi dimineata.

Agentia de presa RIA Novosti, care citeaza o sursa din politia locala, a anuntat moartea a 7 politisti si alti 18 raniti, in timp ce Comitetul national anti-terorist a vorbit despre "pierderi in randul fortelor de ordine", fara a oferi un bilant oficial.

Potrivit comitetului, un grup de rebeli a lansat un atac pornind dintr-un sens giratoriu din centrul capitalei Grozni, inainte de a continua luptele impotriva fortelor de ordine intr-o scoala si in "Casa Presei", un imobil care adaposteste presa locala, o emblema a reconstructiei cecene conduse de Ramzan Kadirov.

Deocamdata nu este clar daca rebelii vizau aceste cladiri sau au fost obligati sa se retraga si nici daca atacul implica unul sau mai multe grupuri actionand de o maniera concertata.

Atacatorii afirma ca actioneaza la ordinele noului lider al miscarii islamiste a Emiratului Caucazului, seicul Ali Abu Muhammad.

"Numerosi combatanti au intrat in oras", anunta un barbat in subtitrarea unui videoclip postat pe kavkazcenter.com. "Ne vom bate pana la moarte".

Centrul orasului Grozni, unde nu circula niciun pieton si nici masin, era incercuit de baraje, potrivit unui ziarist AFP aflat la fata locului. Un imens incendiu devora "Casa Presei" si focuri de arma se auzeau de la scoala aflata in apropiere

Atacul, care a inceput cu cateva ore inainte de un discurs foarte asteptat al presedintelui Vladimir Putin in fata Parlamentului, constituie o lovitura puternica pentru protejatul sau Ramzan Kadirov, care conduce din 2007, cu o mana de fier, Cecenia.

Acest atac intervine la doua luni dupa moartea a cinci politisti in Groznii, in momentul in care impiedicau un tanar kamikaze sa se detoneze la intrarea intr-o sala de concerte plina de oameni.

Sapte rebeli si doi politisti au fost ucisi in confruntari in republica vecine Daghestan, la inceputul lui octombrie.

Aceste violente starnesc temeri legate de un nou ciclu de violente in Cecenia, cu cateva zile inainte de comemorarea a 20 de ani de la inceputul primului razboi ruso-cecen, in perioada decembrie 1994 - august 1996, lansat pentru a stopa veleitatile independiste ale republicii.

La finalul celui de-al doilea razboi, lansat la inceputul anilor 2000, Cecenia a parut sa gaseasca o usoara stabilitate, gratie si numeroaselor arestari efectuate in randul miscarii Emiratul Caucazului, care a inceput sa piarda din anvergura in ultimii ani, in special dupa moartea fondatorului si liderului sau, Doku Umarov.

Dar recentele legaturi cu Statul Islamic, in care activeaza numerosi ceceni, par sa fi oferit un nou avant rebelilor din Emiratul Caucazului.