Fortele militare ruse din Crimeea au fost dotate cu sistemele de rachete sol-aer S-300PMU, a declarat miercuri o sursa militara pentru agentia RIA Novosti.

"Cu aparitia complexelor S-300PMU, poate fi spus cu incredere ca un scut deplin functional a fost creat in peninsula si e capabil sa ofere securitate Flotei din Marea Neagra (pentru amenintarile) din aer", a spus aceasta sursa.

Sistemele S300-PMU Favorit, denumite SA-10f de departamentul american de Stat si Grumble de catre NATO au ajuns in Crimeea in noiembrie. Numarul lor si aria de amplasare nu au fost specificate.

Sistemul de rachete are o raza de actiune de 200 kilometri si foloseste un radar de supraveghere Big Bird. RIA Novosti scrie ca familia de sisteme S-300 este considerata a fi unul dintre cele mai bune sisteme antiracheta din lume.

La sfarsitul lunii noiembrie, comandantul sef al NATO, generalul american Philip Breedlove, se declara "foarte ingrijorat" de amplasarea de rachete rusesti in Crimeea, afirmand ca acestea reprezinta o amenintare "pentru intreaga Mare Neagra".

"Suntem foarte ingrijorati de militarizarea Crimeii", a declarat generalul Breedlove, citat de AFP, intr-o conferinta sustina la Kiev.

"Echipamentele sunt in curs de instalare in Crimeea (...), rachetele de croaziera si rachetele antiaeriene sunt capabile de a avea la indemana toata Marea Neagra", a continuat acesta.

Acesta a precizat ca se teme de instalarea in peninsula a unor arme nucleare si ca "supravegheaza" dezvoltarile pe marginea acestui subiect.

In ultimele saptamani, Rusia si-a intarit prezenta militara in Crimeea. Ea a decis sa redeschida o statie de alerta antiracheta si sa aloce peste 1,75 miliarde de euro pana in 2020 pentru dezvoltarea flotei sale de la Marea Neagra.

Aviatia militara rusa a amplasat 14 avioane de vanatoare in Crimeea, unde dispune de o baza militara aeriana renovata, a anuntat miercuri agentia rusa de presa TASS. Zece avioane de vanatoare Su-27 si patru Su-30 M2 au fost trimise din regiunea Krasnodar (sud) in Crimeea, unde vor forma in final o escadrila de 30 de avioane, potrivit sursei citate.