Premierul ucrainean Arseny Iatseniuk a anuntat ca a avut loc un accident nuclear la centrala din Zaporojie, in sud-estul Ucrainei (circa 800 km fata de Bucuresti, in linie dreapta). El i-a cerut ministrului energiei sa spuna cand va fi rezolvata problema si ce se va face pentru ca alimentarea cu energie sa revina la normal in Ucraina. Reuters citeaza agentia de presa Interfax Ucraina care spune ca problema a aparut la Blocul nr 3, un reactor nuclear de 1,000-megawati. Agentia scrie ca e de asteaptat ca reactorul sa revina la normal pe 5 decembrie.

Orasul Zaporojie (Ucraina), unde a avut loc incidentulFoto: Google Maps

Ora 15:32 Institutul francez pentru Securitate Nuclearea ISRN anunta ca nu a detectat un nivel neobisnuit de radioactivitate in Ucraina si ca evenimentul de miercuri nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii si securitatii, potrivit Reuters.

UPDATE Ministrul ucrainean al energiei confirma ca totul va reveni la normal si ca nu este nicio amenintare, nefiind probleme la reactoare. Ministrul spune ca nu e pericol ca materii radioactive sa ajunga in atmosfera. Practic s-a produs un scurtcircuit la un sistem electric al centralei.

"Nu este nicio amenintare, nu sunt probleme cu reactoarele", a spus intr-un briefing ministrul energiei, Vladimir Demchishin, adaugand ca accidentul nu a avut nicio legatura cu productia de energie in sine.

UPDATE 2: "Nu s-a intamplat nimic cu reactoarele, nu se pune problema sa existe emisii periculoase fiindca incidentul nu poate fi in vreun fel asociat cu reactoarele. A fost un scurtcircuit si toate eforturile sunt concentrate pentru a repara problema din centrala", a precizat ministrul energiei, citat de AFP.

Un comunicat de pe site-ul de internet al centralei informeaza ca reactorul 3 a fost deconectat de la retea pana pe 5 decembrie si se subliniaza faptul ca nivelul radiatiilor din jurul centralei a ramas "neschimbat"

Centrala nucleara este cea mai mare din Europa si a cincea din lume ca marime, avand sase reactoare, primul fiind operational in 1985. In luna mai 2014 aproximativ 40 de oameni inarmati au incercat sa patrunda in incinta, dar au fost opriti de politia ucraineana. Centrala se afla la 200 km de zona de conflict din estul Ucrainei,

Greenpeace avertiza in august ca este foarte grav faptul ca centrala nu este suficient de bine pazita, mai ales daca se extinde aria conflictului dintre separatistii pro-rusi si armata

Centralele nucleare furnizeaza 44% din productia de energie a Ucrainei.