Germania a pledat marti pentru relansarea dialogului direct intre Alianta atlantica si Moscova, cazut la un nivel "inferior" celui din perioada Razboiului Rece, dupa izbucnirea crizei ucrainene, dar o serie de tari aliate, in special Europa de Est, se opune cu fermitate, scrie AFP.

Germania a pus in circulatie, in marja unei reuniuni la Bruxelles a ministrilor Afacerilor Externe din tarile NATO, un documente neoficial care cerea o reuniune rapida a Consiliului NATO-Rusia, a anuntat o sursa diplomatica.

Acest consiliu, creat la finele Razboiului Rece, s-a reunit de doua ori la nivel de ambasadori de la inceputul crizei ucrainene, in martie, dar nu a mai fost convocat din iunie.

"Cu suspendarea completa a Consiliului NATO-Rusia, am redus relatiile (cu Rusia) pe toate fronturile", si-a exprimat regretul, in fata presei, seful diplomatiei germane, Franz Walter Steinmeier.

"De atunci, avem foarte putine mijloace sa discutam de evenimente care intervin brusc, cum sunt spre exemplu manevrele internationale, survolul (avioanelor) sau prezenta navelor rusesti de razboi in regiuni indepartate din lume, si nu avem posibilitatea sa judecam care este motivatia si daca exista sau nu motive de ingrijorare", a adaugat el.

Ministrul german a apreciat ca nivelul de comunicare cu Moscova a cazut la un nivel "inferior" celui din perioada Razboiului Rece, considerand necesara relansarea acestor contacte pentru a evita situatii "complet in afara controlului".

Steinmeier a afirmat ca, fara a merge pana la convocarea unui Consiliu NATO-Rusia, reuniuni ar putea fi convocate "la nivel de ambasadori" sau de "experti militari".

Germania afirma ca a primit in special sprijinul Italiei si al Olandei. O serie de aliati, insa, in frunte cu Polonia si tarile baltice, considera ca o reuniunea a Consiliului NATO-Rusia la acest stadiu ar fi un semn de slabiciune fata de Moscova, precizeaza un diplomat.

"Canalele de comunicatie politice raman deschise si exista in continuare contacte de la militari la militari intre NATO si Rusia", a spus, intr-o conferinta de presa, secretarul generalo al NATO, Jens Stoltenberg.

"Dar trebuie sa existe o vointa de ambele parti", a adaugat acesta. "Sunt de acord sa spunem ca avem nevoie de contacte", dar aceste discutii trebuie sa aiba "continut (...) pentru a ajunge la mai multa transparenta si previzibilitate", a subliniat acesta, fara a preciza daca va convoca sau nu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia.