Sute de patroni francezi au iesit luni pe strazile Parisului pentru a protesta impotriva politicii economice a guvernului, scrie AFP.

Potrivit CGME, una dintre cele trei mari organizatii patronale, 6.000 de directori de intreprinderi au manifestat la Paris si 4.000 la Toulouse (sud-vest). Politia a evaluat insa manifestantii din capitala la o mie.

"IMM-uri blocate, eliberati-ne intreprinderile!", "Daca nu ne facem intelesi, o sa ne facem auziti", au scandat acestia, la megafoane.

Intr-un comunicat publicat la jumatatea lunii noiembrie, cele trei mari confederatii patronale (CGPME, Medef et UPA) au denuntat o politica ce a sufocat progresiv intrerinderile, indiferent de marimea lor, printr-o acumulare de taxe, constrangeri, impozite si sanctiuni.

"Exista o exasperare a patronilor si o suferinta in fata unei situatii economice foarte dificile", a afirmat Jean-Eudes du Mesnil, secretar general al CPGME (Confederatia intreprinderilor mici si medii).

Printre nemultumirile acestora figureaza interdictia de a angaja pe cineva pentru mai putin de 24 de ore pe saptamana si obligatia de a informa angajatii in cazul cesiunii afacerii.

Patronii acuza si o masura ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, si care va permite angajatilor care presteaza munci in afara normei obisnuite - cum este munca de noapte - sa lucreze in timp partial sau sa iasa la pensie mai repede.

Masura ar urma sa vizeze un milion de francezi in 2015 si tre milioane in 2016, potrivit guvernului.

Protestul patronilor vine dupa contestatii inedite ale gulerelor albe in cursul ultimelor luni in Franta - notari, farmacisti sau medici, mobilizati pentru a-si apara monopolurile in fata proeictelor guvernului socialist de reformare a profesiilor liberale.