Ministerul rus al Apararii a anuntat vineri seara ca trupele sale au dublat, in 2014, numarul exercitiilor militare in Transnistria, fortele ruse din regiune participand la peste 800 de activitati militare, potrivit site-ului oficial Mil.ru, scrie Mediafax.

"Numarul exercitiilor pentru pregatirea speciala, tactica si de atac, efectuate de trupele ruse in regiunea transnistreana (OGRB PRRM), a crescut de peste doua ori, in comparatie cu anul trecut. Astfel, militarii au efectuat peste 800 de exercitii militare", informeaza ministerul rus pe site-ul sau.

Ministerul mentioneaza ca au fost efectuate "aproximativ 300 de exercitii practice pentru conducerea vehiculelor blindate si peste 70 de exercitii pentru prevenirea si combaterea terorismului".

"De asemenea, in noiembrie a fost inaugurat un nou tancodrom cu suprafata de peste zece kilometri patrati", potrivit site-ului Mil.ru.

Moscova afirma ca a introdus, in 2014, un curs intensiv de "limba moldoveneasca" pentru militarii rusi aflati in Transnistria.

"In acest an, in componenta fortelor ruse de mentinere a pacii au intrat peste 400 de militari rusi", adauga Ministerul rus al Apararii.

Republica Moldova, o tara in care majoritatea populatiei vorbeste limba romana, are in partea de est o zona locuita de minoritati ruse si ucrainene - Transnistria. Aceasta regiune s-a despartit de Chisinau, cu sustinerea Moscovei, in urma unui razboi, in 1992, dupa un an de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, insa independenta acesteia nu a fost recunoscuta de nicio tara.

Rusia mentine, de atunci, militari in regiune, impotriva vointei Guvernului moldovean si in pofida unui angajament asumat in 1999 de a le retrage.