Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati, duminica, la urne, cu prilejul alegerilor parlamentare, noteaza Agerpres. Ei vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului care vor obtine un mandat de patru ani.

Parlamentul de la ChisinauFoto: Agerpres

In competitia electorala s-au inscris 20 de partide si coalitii politice, dar si patru candidati independenti, reprezentand atat dreapta, cat si stanga politica, cu atitudine atat pro-europeana, cat si pro-rusa.

Distribuirea mandatelor se face in sistem proportional, pe liste, toate raioanele tarii constituind o singura circumscriptie electorala, in care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid si de 2% pentru candidatii independenti.

Miza alegerilor este importanta in conditiile in care noul parlament urmeaza sa desemneze atat Guvernul, cat si presedintele Republicii Moldova, dar si in contextul tensiunilor din Ucraina.

Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianta are nevoie sa obtina 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea presedintelui tarii, 61 de mandate (60%+1).

Printr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie, Partidul Patria, condus de Renato Usatii, a fost eliminat din cursa electorala, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, pe motiv ca formatiunea politica a primit bani din strainatate, incalcand astfel legea electorala.

Duminica urnele se vor deschide la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.