Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost ales, sambata, presedinte al partidului de dreapta UMP, prima etapa a strategiei sale de recastigare a puterii, dupa infrangerea sa in fata socialistului Francois Hollande la alegerile prezidentiale din 2012, a anuntat conducerea formatiunii, potrivit AFP.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres/AP

Sarkozy (59 de ani) a obtinut 64,5% din voturi, un scor confortabil, insa inferior celui la care se asteptau partizanii sai.

Contracandidatii sai, Bruno Le Maire si Herve Mariton, au obtinut 29,8% si, respectiv, 6,32% din voturi.

Revenit pe scena politica la sfarsitul lui septembrie, Sarkozy se va confrunta acum cu o provocare mai importanta, si anume lupta liderilor angajati in alegerile primare ale dreptei in 2016, considerate cruciale inaintea alegerilor prezidentiale din 2017, noteaza Mediafax.

Potrivit unor experti, presedintia Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP) ii va oferi un atu important lui Sarkozy pentru primarele din 2016, si anume acapararea partidului.

La conducerea UMP, fostul presedinte va relansa pana in 2017 o lupta cu Francois Hollande, succesorul sau socialist afectat de un nivel-record de nepopularitate.