Uniunea Europeana a anuntat sambata numele persoanelor si organizatiilor impotriva carora a instituit sanctiuni pentru organizarea alegerilor din estul Ucrainei, nerecunoscute de comunitatea internationala, relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Dupa cum s-a anuntat inca de joi, guvernele UE au decis sa adauge 13 separatisti ucraineni pro-rusi si cinci organizatii politice pe lista de sa de sanctiuni, care contine deja 119 persoane si 23 de entitati.

Rebelii din estul Ucrainei au organizat alegeri la 2 noiembrie, pretinzand ca acestea reprezinta pasul urmator dupa referendumurile locale din mai privind independenta fata de Ucraina.

In Jurnalul Oficial al UE se mentioneaza ca Serghei Koziakov, seful comisiei electorale din regiunea Lugansk, a fost "responsabil pentru organizarea asa-numitelor alegeri in asa-numita Republica Populara Lugansk".

"El a sustinut activ actiuni si politici care submineaza integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei", a precizat blocul comunitar.

Alte personalitati incluse pe lista de sanctiuni sunt Aleksandr Kofman, vicepresedintele Parlamentului Republicii autoproclamate Donetsk (DNR), care a candidat in alegeri, si Ravil Khalikov, fost procuror general al DNR, care a raspuns de chestiunile de securitate cu prilejul organizarii scrutinului de la 2 noiembrie.

Sanctiunile constau in inghetarea bunurilor pe teritoriul statelor UE, dublata de o interdictie a vizei de intrare sau a tranzitului indivizilor inclusi pe lista.

De asemenea, sanctiunile vizeaza cinci entitati, in principal grupuri politice, precum "Republica Donetsk" si organizatia "Pace pentru regiunea Lugansk" care au organizat alegerile de la inceputul lui noiembrie.

Guvernele UE discuta in aceasta perioada si propuneri privind consolidarea interdictiei de a investi in Crimeea, noteaza Reuters.