Curtea Suprema de Justitie din Republica Moldova examineaza sambata dosarul excluderii Partidului Patria din cursa electorala, fara prezenta participantilor la proces, informeaza site-ul InProfunzime.md, citat de Mediafax. CSJ a anuntat ca sedinta de examinare a recursului Partidului politic Patria, declarat impotriva deciziei Curtii de Apel Chisinau, din 27 noiembrie, de a anula inregistrarea formatiunii in cursa pentru scrutinul legislativ de duminica va avea loc sambata la ora 11.00. Recursul se va examina fara citarea si prezenta participantilor la proces.

Reprezentantii Partidului politic Patria au denuntat examinarea recursului in ultima zi inainte de alegeri, acuzand instantele de judecata de "tergiversari intentionate", potrivit site-ului Unimedia.info.

Potrivit unui comunicat al formatiunii, din completul de judecatori care va decide soarta concurentului electoral Partidul Politic Patria vor face parte Mihai Poalelungi - presedinte, Nicolae Clima - vicepresedinte, si judecatorii Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Ion Corolevschi, Oleg Sternioala.

Conform Partidului Patria, doi dintre judecatorii CSJ au decis anterior si soarta Partidului Nostru, prima formatiune cu care a incercat Renato Usatii sa se inscrie in alegeri.

Curtea de Apel Chisinau a decis joi excluderea din cursa pentru scrutinul parlamentar de duminica a Partidului Patria, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatii, acuzat ca a folosit in campanie bani proveniti din strainatate, fapt interzis de legislatie. Este vorba de o suma de opt milioane de lei moldovenesti (aproximativ 430.000 de euro). Curtea de Apel a dispus de asemenea incasarea in beneficiul statului a resurselor financiare suspecte.

Hotararea Curtii de Apel a fost luata dupa ce Comisia Electorala Centrala a cerut miercuri anularea deciziei prin care partidul lui Usatii a fost inregistrat in campania electorala, la sesizarea Inspectoratului General de Politie. Sesizarea contine materiale care confirma folosirea in cadrul campaniei electorale a fondurilor nedeclarate public de catre partidul lui Renato Usatii.

Usatii a negat acuzatiile si a declarat ca este victima unui scenariu politic. El a precizat ca nu a cheltuit banii care i-au fost trimisi de peste hotare. "Au fost transferati de o companie off-shore. Banii nu au ajuns in cont si evident ca nu s-au cheltuit. Acest off-shore a fost fondat in octombrie 2014. In octombrie deja era clar care o sa fie provocarea", a spus politicianul. "Usatii pur si simplu nu va pleca. Vor fi proteste", a adaugat el.

Comisia Electorala Centrala a precizat miercuri ca a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Politie, care ar fi prezentat dovezi ca Partidul Patria, condus de Renato Usatii, ar fi utilizat in aceasta campanie 8,1 milioane de lei moldovenesti (aproximativ 430.000 de euro) proveniti din strainatate.

Totodata, partidul nu ar fi raportat acesti bani Comisiei, asa cum era obligat sa faca. Astfel, in demersul expediat Curtii de Apel Chisinau, Comisia Electorala Centrala a solicitat excluderea acestui partid din cursa si confiscarea sumei respective de bani.

Documentele nu au precizat din ce tara ar fi primit bani formatiunea lui Usatii, insa Codul Electoral mentioneaza clar folosirea unor fonduri externe, printre motivele eliminarii unui concurent electoral din cursa.

Partidul Patria este creditat cu 8 la suta din intentiile de vot, in timp ce pragul electoral pentru intrarea in Parlament este de 6 la suta. In general, expertii considera ca formatiunea este capabila sa atraga votanti, gratie charismei liderului, si din randul celor nehotarati. Sociologii nu au estimat inca impactul unei eventuale eliminari a acestuia din cursa, dar cel mai probabil voturile ar merge catre formatiunea lui Igor Dodon, Partidul Socialistilor din R.Moldova (PSRM).

Potrivit observatorilor, desi Usatii era de multa vreme in vizorul autoritatilor, procedurile au fost lansate in ultima saptamana de campanie pentru ca acesta sa nu mai poata participa, in caz de excludere din cursa, pe listele altei formatiuni politice.

Descris de presa de la Chisinau drept un personaj controversat - pentru implicarea in scandalul din 2011 de la UniversalBank si pentru legaturile cu oameni de afaceri si politicieni din Rusia, Renato Usatii a devenit cunoscut in Romania dupa declaratia sa privind intentia de a construi o replica a Marelui Zid Chinezesc la granita R.Moldova cu Romania.

La sfarsitul lunii septembrie, Usatii a provocat o alta polemica, dupa ce a declarat ca vrea sa implementeze in Republica Moldova un sistem de conducere autoritar similar celui din Belarus. Totodata, Usatii si-a declarat sustinerea (inclusiv financiara) pentru referendumul organizat in februarie in Gagauzia cu privire la procesul european al Republicii Moldova.