Presedintele mexican a propus joi dizolvarea unitatilor municipale de politie, infiltrate de crima organizata, si inlocuirea acestora cu comandamente unice de politie in cele 32 de state ale Mexicului, ca raspuns la criza izbucnita in urma disparitiei a 43 de studenti, potrivit Mediafax.

Noua masura prevede trecerea celor "peste 1.800 de unitati municipale de politie slabe, care pot fi corupte usor de infractori, la 32 de corporatii solide de securitate regionala", a declarat presedintele Enrique Pena Nieto, care a anuntat, intr-un mesaj adresat natiunii, o serie de reforme constitutionale ce vor fi prezentate luni Parlamentului. "Mexicul nu poate continua astfel", a subliniat presedintele mexican referindu-se la disparitia si probabil masacrarea a 43 de studenti in urma cu doua luni in sudul tarii.

Presedintele a mai anuntat un proiect de reforma care ii va permite Guvernului federal sa controleze buna functionare a municipalitatilor si, eventual, sa le dizolve "cand exista indicii suficiente ca autoritatea locala este implicata in activitati de crima organizata". Mexicul a fost cuprins de indignare in ultimele doua luni, dupa atacul din 26 septembrie de la Iguala, in statul Guerrero, unde politisti ce intretin legaturi cu cartelul Guerreros Unidos au atacat 43 de studenti ai scolii normale Ayotzinapa.

Presupusi asasini arestati in cadrul anchetei au afirmat ca cei 43 de tineri au fost predati de catre politisti locali cartelului, care i-a impuscat si ars, apoi le-a aruncat resturile intr-un rau.