Slovacii sunt chemati sa se prezinte la urne pe 7 februarie pentru un referendum ai carui initiatori doresc sa bareze drumul casatoriei intre persoane de acelasi sex, a anuntat joi presedintele slovac Andrej Kriska, potrivit Mediafax.

Acest referendum a fost cerut de miscarea Alianta pentru Familie, care a anuntat in septembrie ca a colectat aproape 400.000 de semnaturi necesare.

Casatoria intre persoane de acelasi sex este interzisa in aceasta tara catolica de 5,4 milioane de locuitori, membra a UE din 2004. In iunie, Parlamentul a aprobat un amendament constitutional care defineste casatoria ca o "uniune exclusiv intre un barbat si o femeie".

Trei intrebari vor fi adresate slovacilor, dintre care 70% s-au declarat crestini la ultimul recensamant, si anume daca sunt de acord cu alte forme de uniune pe langa casatoria intre un barbat si o femeie, daca ar fi de acord cu adoptarea de copii de catre cupluri de acelasi sex si daca sunt de acord ca parintii sa aiba dreptul de a refuza ca proprii copii sa asiste la cursuri de educatie sexuala atunci cand nu sunt de acord cu continutul acestora.

Presedintele Kiska a anuntat deja la inceputul lui noiembrie ca va vota favorabil la primele doua intrebari.

Aparatorii drepturilor homosexuale au criticat organizarea acestui referendum. Faptul ca referendumul are "loc in cele din urma este un precedent periculos, (...) faptul ca majoritatea voteaza asupra drepturilor unei minoritati deschide Cutia Pandorei", a declarat pentru AFP o activista, Romana Schlesinger.

Mediatoarea Republicii, Jana Dubovcova, care vegheaza la protejarea drepturilor tuturor minoritatilor, s-a aratat mai putin ingrijorata. "Rata de participare va arata daca aceste probleme sunt la fel de importante pentru oameni precum sunt pentru organizatorii referendumului", a declarat ea pentru AFP.

Din cele sapte referendumuri organizate de la declararea independentei in 1993, unul singur a fost validat, si anume cel privind integrarea in Uniunea Europeana. Rata de participare la celelalte sase nu a atins pragul de 50%.