Peste 25.000 de persoane au manifestat joi la Atena si Salonic, principalele doua orase grecesti, impotriva prelungirii politicilor de austeritate, in paralel cu o greva de 24 de ore la care participa atat sindicate din sectorul privat, cat si din sectorul public. Potrivit politiei, aproximativ 18.000 de persoane s-au adunat joi dupa-amiaza in centrul Atenei, unde circulatia a fost intrerupta, si au defilat pana la Parlament, in Piata Syntagma, scena unor importante manifestatii de la inceputul crizei, in 2010.

"Nu somajului partial, nu concedierilor. Da unui loc de munca stabil si permanent", "Puneti capat saraciei, rasturnati (Guvernul) acum", se putea citi pe banderole.

Aceasta manifestatie are loc cu aproape o saptamana inainte de votul in Parlament asupra bugetului pentru 2015, care continua o politica de reducere a cheltuielilor, in special in domeniile Sanatatii si Educatiei. "Salariul meu a scazut cu 40% de la inceputul crizei. Trebuie ca acest Guvern sa plece pentru ca lucrurile sa se schimbe", spune Georges Papalexiou, un functionar in varsta de 40 de ani.

Printre manifestanti se afla numerosi pensionari si someri. "Trebuie sa nu te plangi si sa stai acasa. De aceea suntem aici, pentru a denunta taierea pensiilor si amenintarea cu alte reduceri", a declarat pentru AFP un pensionar sexagenar.

La Salonic (nord), al doilea cel mai important oras grec, cel putin 8.000 de persoane au manifestat in centru, potrivit politiei locale.

La originea acestei mobilizari, sindicatele GSEE (din sectorul privat) si Adedy (sectorul public) denunta "masuri guvernamentale care intretin Evul Mediu social, somajul la un nivel record, politicile care fac din muncitori variabila de ajustare a crizei si deficitelor".

In afara de transporturile in comun, greva a afectat si legaturile aeriene - greva controlorilor de trafic aerian antrenand anularea unor zboruri din si catre Atena. Toate vapoarele erau, de asemenea, la chei, din cauza ca docherii au incetat lucrul.

Serviciile publice, in special scolile, spitalele si bancile functionau in regim redus, iar mai multe sindicate - inclusiv ale angajatilor din comert si sectorul hotelier - si-au indemnat membrii sa faca greva.

Aceasta este cea de a doua greva generala din acest an, dupa cea din aprilie. In Grecia au avut loc, incepand din 2010, greve repetate impotriva politicilor de austeritate. Insa mobilizarea a scazut sensibil de un an.

Grecia a revenit din acest la un ritm pozitiv de crestere, care urmeaza sa se accelereze in 2015, dupa sase ani de recesiune in care si-a pierdut un sfert din bogatie.

Un loc de munca din patru a disparut in timpul crizei, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), care a avertizat in aceasta saptamana ca exista riscul unei "crize sociale prelungite".

Nivelul somajului s-a stabilizat la 25,9% in august. Nivelul salariilor, in toate profesiunile, a scazut in medie cu 23,8% de la inceputul lui 2010.

Guvernul se afla sub presiunea creditorilor - Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) - care efectueaza in prezent ultimul audit al economiei tarii inainte de iesirea din programul de ajutorare, aflat in curs din 2010.