Comisia Europeana (CE) a inceput un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar in vederea combaterii epidemiei de Ebola in Africa, care ar putea include si mobilizarea a 5.000 de medici si a "mii de ingrijitori", a anuntat o sursa europeana, potrivit Mediafax.

Comisarii europeni Christos Stylianides (Ajutor Umanitar) si Vytenis Andriukaitis (Sanatate) ar fi stabilit contacte in acest sens cu cele 28 de state membre UE, deoarece, avand in vedere "gravitatea situatiei, este necesara o reactie imediata", a adaugat aceasta sursa.

"Comisarii europeni au solicitat mai mult personal medical si (mai multi) epidemiologi pe teren", a anuntat Enrico Brivio, un purtator de cuvant al Comisiei.

Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, intr-o postare pe Twitter. "Am facut apel la ministrii din 14 state membre, le-am cerut sa trimita mai mult personal medical in tarile afectate de Ebola, raspunsuri pozitive", se mentioneaza in postarea comisarului european pentru Sanatate.

El ar urma sa-si continue contactele cu ministrii din toate statele membre, in timp ce Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta impotriva epidemiei de Ebola, efectueaza demersuri similare pe langa oficialii guvernamentali din aria sa de competente, a precizat aceeasi sursa.

CE solicita mobilizarea a "5.000 de medici si a mii de ingrijitori", dar si "mai multe mijloace financiare si logistice, in special in materie de transport", a explicat sursa.

Acest personal medical "poate fi de compozitie mixta", incluzand "medici trimisi si finantati de statele membre", personal mobilizat in cadrul programelor cofinantate de UE, precum si voluntari ai ONG-urilor.

Comisia a semnalat deja nevoia presanta de epidemiologi si de echipe mobile pentru a putea lupta impotriva epidemiei in satele si in zonele izolate.

Reveniti la jumatatea lunii noiembrie dintr-o misiune in cele trei tari cele mai afectate de epidemie - Sierra Leone, Liberia si Guineea -, cei doi comisari europeni au decis sa accelereze ritmul mobilizarii europene, data fiind "gravitatea situatiei" din teren, a explicat sursa.

"Trebuie facut totul pentru a stimula un raspuns, nu putem astepta", a insistat sursa pentru AFP. Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei urmeaza a fi discutate intr-o reuniune, luni, a ministrilor Sanatatii din statele membre.

UE s-a angajat pana acum sa deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta impotriva Ebola, din care CE a pus la dispozitie 373 de milioane.

La fata locului, "solidaritatea europeana este tangibila si nu teoretica", dar "trebuie facut mai mult" pentru a "consolida coordonarea", a pledat Stylianides in fata Parlamentului European dupa intoarcerea din Africa.