Fortele speciale din Republica Moldova au efectuat miercuri dimineata perchezitii la domiciliile lui Pavel Grigorciuk si Mihail Amerberg, membri ai gruparii "Antifa", acuzata de autoritati ca intentionau sa organizeze, dupa alegerile parlamentare, un "Maidan sangeros" la Chisinau, scrie presa din tara vecina.

Potrivit unor surse citate de Timpul.md, membrii "Antifa" urmau sa organizeze un "Maidan sangeros" la Chisinau. Aceste surse afirma ca se urmarea ca, in momentul in care situatia scapa de sub control, persoane bine pregatite si platite pentru a pune in aplicare acest plan urmau sa preia controlul asupra televiziunii nationale, dar si asupra altor obiective strategice.

Potrivit procurorului anticoruptie Viorel Morari, citat de Publika.md, in timpul perchezitiilor au fost gasit planurile de acces in mai multe institutii publice, inclusiv ale Comisiei Elecorale Centrale si televiziunii publice de stat.

"Aceste planuri ne permit sa banuim ca erau planificate atacuri asupra institutiilor publice. S-au efectuat perchezitii in 15 locatii din municipiul Chisinau, dar si alte localitati, cum ar fi Ialoveni, Balti, Soroca", a mentionat Morari.

Seful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, colonel de politie, a declarat ca in cadrul perchezitiilor au fost gasite mai multe arme si munitii. "Au fost depistate pistoale cu surdina, lansatoare de grenade, grenade, uniforme militare, iar pechezitiile continua. Au fost depistati lei moldovenesti si ruble rusesti. Este vorba de sume foarte mari. Suspectii aveau pregatite telefoane mobile noi, carduri SIM, planuri ale institutiilor de stat", a precizat Cavcaliuc.

Printre persoanele retinute se afla Mihail Amerberg, un apropiat al sefului "Antifa", deputatul Grigore Petrenco, care se afla in prezent la Moscova. Acesta este si cel care a anuntat primul, pe o retea de socializare, perchezitiile la apartamentul lui Amerberg, secretarul unei ogranizatii primare a Partidului Comunistilor.