Presedintele francez Francois Hollande a amanat marti, pe o perioada nedefinita, luarea unei decizii privind livrarea primelor doua nave de razboi Mistral, comandate de Rusia, soarta contractului fiind incerta pe fondul implicarii Moscovei in conflictul din Ucraina, transmite Reuters. Dupa anuntul Parisului, ministerul Apararii de la Moscova a anuntat ca nu va initia deocamdata o actiune legala impotriva Frantei din cauza tergiversarii livrarii, insa se asteapta ca termenii asumati contractual sa fie respectati.

Nava de asalt port-elicopter de tip MistralFoto: Defense.gouv.fr

"Presedintele Republicii considera ca situatia din estul Ucrainei nu permite inca livrarea primei BPC (nava de asalt port-elicopter de proiectie si comanda - n.red)", se arata intr-o declaratie de presa transmisa de presedintia franceza.

"Prin urmare, el a decis ca este potrivit sa suspende, pana la o data nedeterminata, examinarea cererii pentru autorizatia de export necesara a primei BPC catre Federatia Rusa", se mai arata in declaratie.

Dupa comunicatul venit de la Elysee, ministrul adjunct al Apararii de la Moscova a declarat, citat de RIA Novosti, ca Rusia nu va initia deocamdata o actiune legala impotriva Frantei din cauza tergiversarii livrarii navelor, insa se asteapta ca termenii asumati contractual sa fie respectati.

Franta este presata de mai multe luni de catre aliatii Occidentali sa renunte la contractul de 1,2 miliarde de euro incheiat cu Rusia.