Presedintele american Barack Obama a anuntat luni ca se desparte de secretarul Apararii, Chuck Hagel, pe fondul divergentelor legate de lupta impotriva Statului Islamic (SI) in Irak si in Siria, scrie AFP.

Chuck HagelFoto: Agerpres/Xinhua

Acest fost combatant in Vietnam, reticent in angajarea armatei americane in conflicte, a ajuns in fruntea Pentagonului in urma cu doi ani, avand ca misiune principala reducerea implicarii si definitivarea retragerii soldatilor americani din Afganistan.

Lansarea, la inceputul lui august, a unei campanii de lovituri aeriene impotriva jihadistilor din SI in Irak si ulterior in Siria vecina a schimbat profunda datele.

"Mi-am prezentat demisia astazi", a spus Hagel, in cursul unei scurte declaratii la Casa Alba, alaturi de Obama. Acesta din urma a adus un omagiu unui "secretar al Apararii exemplar" si unui "prieten".

Singurul republican din cabinetul Obama, Hagel va ramane in functie pana cand inlocuirea sa va fi confirmata de Senat.

Michele Flournoy, un fost sub-secretar al Apararii, figureaza printre numele cel mai des invocate pentru a-l inlocui. Jack Reed, senator democrat de Rhode Island si fost membru al unei unitati de elita de parasutisti, si Ashton Carter, fost secretar adjunct al Apararii, sunt de asemenea evocati.

Mult mai putin carismatic decat predecesorul sau Leon Panetta, uneori confuz in conferintele de presa si dand impresia ca mai degraba i se impun decizii, Hagel pare sa fi avut dificultati in mentinerea in primul cerc al presedintelui american.

"Sunt foarte frustrat", a reactionat senatorul republican John McCain, care critica profund politica externa a lui Obama. "Nu a putut patrunde niciodata in cercul restrans de la Casa Alba, care ia toate deciziile", a adaugat McCain, si el un fost combatant in Vietnam.

Pe Twitter, jihadistii au salutat aceasta demisie, pe care o considera o victorie a SI. "Cunoasteti o alta organizatie care sa poata obliga o administratie americana sa renunte la ministrul Aparirii?", spune unul dintre acestia.

Chuck Hagel a crescut in saracie, cu un tata alcoolic si uneori violent. In jungla din Mekong, a fost ranit de doua ori si a fost decorat cu doua medalii Purple Heart. La revenirea din Vietnam, ocupa un loc in echipa unui senator de Nebraska, unde se face remarcat.

Odata cu ajungerea la putere a lui Ronald Reagan, in anii 80, devine numarul doi in ministerul pentru Fostii combatanti si nu ezita sa demisioneze pentru a protestata fata de taierea pensiilor veteranilor. Se muta in privat, unde infiinteaza o societate de telefonie mobila care il face milionar.

La Senat (1996-2008), unde este membru al Comisiei de Afaceri externe, se imprieteneste cu republicanul John McCain, cu democratul Joe Biden si cu Barack Obama, pe care il insoteste in cursul vizitelor in Irak si Afganistan.

Ostil unei politici interventioniste, s-a impotrivit rapid politicii lui George W. Bush in Irak, atragandu-si numeroase critici chiar din tabara sa.