Frontul National, partidul extremist francez aflat intr-o accentuata crestere de popularitate, a imprumutat 9 milioane de euro de la o banca rusa apropiata de Kremlin, scrie EUObserver, citand site-ul francez de investigatii Mediapart. Imprumutul, luat in septembrie de la First Czech Russian Bank (FCRB), ridica noi semne de intrebare despre relatia partidului controlat de familia Le Pen cu Vladimir Putin.

Marine Le PenFoto: Agerpres/AP

FCRB este detinuta de facto de Roman Popov, un investitor cu legaturi stranse cu elita politica ruseasca. Imprumutul a fost initiat si gestionat de Jean-Luc Schaffhauser, europarlamentar al Frontului National - partid condus acum de Marine Le Pen, fiica fondatorului Jean - Marie Le Pen.

Marine Le Pen a laudat constant actiunile Rusiei in Ucraina si a invinovatit Vestul pentru aparitia crizei, iar europarlamentarii FN au votat impotriva unei rezolutii a Parlamentului European care condamna Rusia. Mai mult, membri ai FN au fost observatori la alegerile nerecunoscute din Donetk si Luhansk, alegeri organizate de separatistii rusi.

Acesta este inca un episod din lungul sir al relatiilor foarte apropiate dintre partidele extremiste din UE si Kremlin.