Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronuntat impotriva aderarii Ucrainei la NATO si UE, informeaza agentia de presa RIA Novosti, citand un interviu al sefului diplomatiei de la Berlin pentru publicatia Spiegel, potrivit Agerpres. "Consider posibile (stabilirea unor) relatii parteneriale intre Ucraina si NATO, nu si un statut de membru", a declarat Steinmeier in interviul citat.

De asemenea, Frank-Walter Steinmeier nu considera realista nici aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana intr-o perspectiva imediata, pentru ca, in opinia sa, modernizarea economica si politica a fostei republici sovietice este "un proiect pentru mai multe generatii".

"Modernizarea Ucrainei este un proiect pe termen lung. La ora actuala, nu are sens sa se faca speculatii in legatura cu aderarea (Ucrainei) la UE", a declarat Steinmeier.

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Jeff Rathke, a declarat vineri ca Washingtonul sprijina aspiratia Ucrainei de a adera la NATO, dar ca decizia finala trebuie sa-i apartina Kievului.

Anterior, intr-un interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Rusia are nevoie de "garantii de 100%" in privinta neaderarii Ucrainei la NATO. Potrivit lui Peskov, desfasurarea treptata de forte NATO tot mai aproape de frontiera Rusiei provoaca tot mai multa ingrijorare la Moscova.