Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru afaceri euroasiatice, a declarat sambata, la Kiev, ca are convingerea ferma ca nu Moscova va hotari viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean, relateaza agentia de presa Unian, citata de Agerpres.

Victoria NulandFoto: Departamentul de Stat

"Nicio tara nu are dreptul sa decida viitorul altei tari. Nicio tara nu are dreptul sa hotarasca asupra aliantelor altui stat. Usile NATO sunt deschise tuturor statelor din spatiul euroatlantic, care corespund standardelor extrem de ridicate ale Aliantei Nord-Atlantice si care sunt capabile sa-si asume responsabilitatea ce revine din aceasta aderare", a afirmat Nuland, comentand cu privire la decizia noii coalitii de guvernamant de la Kiev de "a anula statutul de tara nealiniata al Ucrainei" si a relansa procesul de aderare la blocul nord-atlantic.

"Nu Moscova va hotari viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean. In ceea ce priveste Alianta, Ucraina si NATO urmeaza sa aiba o discutie in acest sens, daca si atunci cand Ucraina va dori aceasta", a mai spus subsecretarul de stat american.

Victoria Nuland l-a insotit pe vicepresedintele american Joe Biden in vizita acestuia la Kiev (20-22 noiembrie), vizita ce a coincis cu implinirea unui an de la inceperea miscarii de contestare a regimului prorus al presedintelui Viktor Ianukovici, ce a condus in final la inlaturarea acestuia de la putere in luna februarie. Protestele au fost declansate dupa refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul de asociere la UE, in favoarea apropierii de Rusia.

"Toti cei care au stat in Maidan (Piata Independentei), toti alegatorii care au votat pentru schimbare la alegerile parlamentare din octombrie doresc reformele pe care le-au promis candidatii. Iar implinirea acestor promisiuni depinde de Kiev si de parlamentul nou ales", a afirmat diplomatul american.

La manifestatia ocazionata vineri de implinirea acestei date, presedintele Petro Porosenko a fost huiduit de rudele celor peste 100 de morti, in confruntarile cu scutierii antirevolta in Piata Independentei din Kiev, intrucat noile autoritati prooccidentale nu au finalizat anchetele in cazul acestor crime, iar vinovatii nu au fost trasi la raspundere. In plus, guvernul ucrainean nu a acordat statut special persoanelor care au avut de suferit in urma evenimentelor din Piata Independentei, pentru ca acestea sa poata beneficia de asistenta sociala si medicala.