Vicepresedintele american Joe Biden a subliniat sambata caracterul "coroziv" al concentrarii puterilor in mainile liderului unei tari, in timpul unei vizite in Turcia, unde Guvernul islamo-conservator este deseori acuzat de derive autoritare, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Parintii nostri fondatori (ai Statelor Unite) au ajuns la concluzia ca o concetrare a puterilor este lucrul cel mai coroziv care se poate intampla in orice sistem" politic, a declarat Biden in cadrul unui discurs rostit la Istanbul, in fata reprezentantilor societatii civile turce.

"Continuam sa gandim acelasi lucru", a adaugat el.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan, ales in august pentru un mandat de cinci ani dupa ce a condus timp de 11 ani Guvernul turc, face obiectul a numeroase critici care denunta deriva sa autoritara si intentia de a islamiza societatea turca.

Ca si alte tari, Statele Unite si-au exprimat periodic ingrijorarea in legatura cu atingerile aduse libertatilor in Turcia de la fronda antiguvernamentala, reprimata dur, care a afectat tara in iunie 2013.

Daca va fi reales pentru un al doilea mandat, asa cum ii permite actuala Constitutie turca, Erdogan, care il va primi sambata pe Biden pentru un dejun de lucru, ar putea conduce tara pana in 2024.

Oficialul american s-a ferit sa faca aluzie la Turcia in discursul sau, afirmand ca nu se afla la Istanbul pentru a face "prozelitism".

"Cea mai buna modalitate de a proteja libertatile este de a evita concetrarea puterilor in mainile unei singure aripi guvernamentale", a insistat el.