Fostul premier socialist portughez Jose Socrates a fost arestat vineri in cadrul unei anchete pentru frauda fiscala, spalare de bani si coruptie, a anuntat Parchetul general, citat de AFP.Socrates face parte dintr-un grup de patru persoane arestate in cursul ultimelor zile, dintre care trei au fost prezentate in fata unui judecator, vineri, afirma Ministerul Public intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Aproximativ 60 de functionari ai justitiei, autoritatilor vamale si politiei au efectuat perchezitii in mai multe zone neprecizate, potrivit comunicatului.

Jose Socrates, in varsta de 57 de ani, a fost arestat in cursul dupa-amiezii la sosirea pe aeropotul din Lisabona si urmeaza sa fie deferit justitiei sambata, potrivit presei portugheze.

Ancheta se refera la operatiuni bancare si transfer de bani de origine necunoscuta, afirma Ministerul Public, precizand ca nu exista nicio legatura cu operatiunea Monte Branco, care a dus la arestarea, in iulie, a fostului presedinte general al bancii Espirito Santo (BES), Ricardo Salgado.

Acest caz are loc la o saptamana dupa izbucnirea unui scandal de coruptie legat de atribuirea unor vize preferentiale, rezervate investitorilor straini, care a condus la arestarea mai multor functionari de rang inalt.

Scandal a generat, duminica, demisia ministrului de Interne al Guvernului de centru-dreapta, Miguel Macedo, care a considerat ca "autoritatea sa politica" a fost afectata.

Arestarea lui Socrates are loc in cel mai prost moment pentru primarul Lisabonei, Antonio Costa, care ar urma sa fie desemnat sambata secretar general al Partidului Socialist, principala formatiune a opozitiei.

Jose Socrates a suferit o infrangere dureroasa la alegerile legislative anticipate din iunie 2011, castigate de Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta) al actualului premier Pedro Passos Coelho.

Socrates a renuntat la functia de secretar general al PS dupa ce a demisionat din functia de premier la sfarsitul lui martie, in urma respingerii de catre Parlament a unui nou program de austeritate bugetara.

Aflat la putere in perioada 2005-2011, Socrates s-a alaturat Partidului Socialist in 1981. Ales deputat la 30 de ani, el a fost de mai multe ori ministru inainte de a prelua conducerea PS in 2004, oferindu-i anul urmator prima majoritate absoluta din istorie.

Jose Socrates s-a vazut implicat in mai multe controverse care i-au afectat imaginea pe parcursul celor sase ani de guvernare. Numele lui a fost citat intr-o ancheta pentru coruptie care dateaza din perioada in care era ministru al Mediului, clasata in 2010.

Dupa infrangerea electorala in fata lui Pedro Passos Coelho, el s-a inscris in 2012 la Institutul pentru Studii Politice din Paris inainte de a se intoarce in Portugalia, unde a inceput o noua cariera, in calitate de comentator la televiziunea publica RTP.