Premierul ucrainean, Arseni Iatseniuk, a declarat marti ca doar Kremlinul poarta raspunderea pentru situatia umanitara din regiunile Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, relateaza agentia oficiala Ukrinform, in pagina electronica, potrivit Mediafax.

"Asigurarea regiunilor cu produse alimentare si activitatea serviciilor publice in estul Ucrainei se afla in mainile Kremlinului. Doar Kremlinul este responsabil pentru catastrofa umanitara care s-ar putea produce in curand in regiunile Donetk si Lugansk", a declarat Iatseniuk, dupa o intalnire cu premierul Norvegiei, Erna Solberg.

El a afirmat ca rebelii prorusi nu permit trecerea camioanelor cu ajutor umanitar trimis de Kiev in estul Ucrainei.

"Totusi, Guvernul Ucrainei va incerca sa faca tot posibilul pentru a evita o catastrofa umanitara in regiune", a subliniat premierul Ucrainean.

"Locuitorii din estul Ucrainei, victime ale ambitiilor imperialiste, vor incepe sa traiasca normal doar odata cu plecarea militarilor rusi", a adaugat Iatseniuk.

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a emis sambata un decret prin care ordona incetarea tuturor serviciilor administrative publice in regiunile din estul tarii aflate sub controlul insurgentilor prorusi. Decizia vizeaza toate serviciile publice, inclusiv scolile, spitalele, unitatile medicale.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat decizia Administratiei de la Kiev drept o "eroare majora".