Fostul premier britanic John Major nu exclude posibilitatea iesirii tarii sale din Uniunea Europeana (UE) in absenta reformelor, potrivit unui discurs tinut joi la Berlin si publicat pe site-ul sau, potrivit Mediafax.

"Astazi, pentru prima data, exista o probabilitate serioasa ca electoratul nostru sa voteze pentru parasirea UE", a declarat John Major, in varsta de 71 de ani, in fata Fundatiei Konrad Adenauer, apropiata Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel.

"Consider ca probabilitatea unei iesiri se afla sub pragul de 50%. Insa daca negocierile (asupra reformei UE, preconizata de Londra) se desfasoara prost, acest procent se va majora", a adaugat fostul premier britanic, facand apel "partenerilor europeni sa realizeze ca suntem aproape de o ruptura care nu este in interesul nimanui".

Potrivit lui, actualul premier David Cameron are dreptate sa propuna organizarea unui referendum privind retragerea din UE, la orizontul anului 2017, daca partidul sau conservator va castiga alegerile legislative din mai 2015. In primul rand, pentru ca "nu putem ignora opinia publica". In al doilea rand, pentru ca "este momentul sa reglam viitoarea noastra relatie o data pentru totdeauna. Acest lucru poate fi facut doar daca apartenenta noastra este sustinuta de electoratul actual", a subliniat Major.

In discursul sau, fostul premier britanic a subliniat ca preocuparile tarii sale legate de imigratie trebuie intelese.

"Nu cautam sa punem capat libertatii de miscare, departe de asa ceva, dar presiunea (migratorie) fiind fara frana, cautam sa o reglementam", a afirmat el, in contextul in care dorinta exprimata de David Cameron de a limita imigratia provenind din alte tari ale UE a provocat furia partenerilor sai, in primul rand a cancelarului german Angela Merkel.

El insusi proeuropean, John Major si-a vazut mandatul la Downing Street, din perioada 1990 - 1997, subminat foarte serios de euroscepticii din cadrul Partidului Conservator.