Mai multi protestatari nationalisti turci au atacat trei marinari americani in Istanbul, incercand sa-i acopere cu glugi si scandand "plecati acasa yankeilor", transmite BBC.

Protestatarii, care au postat un videoclip cu atacul pe un website de orientare nationalista, au aruncat cu vopsea de culoare rosie si i-au alergat pe marinari pe strada.

Marinarii s-au intors cu bine la nava lor, USS Ross, care se afla in apropiere, a declarat un purtator de cuvant al armatei SUA.

Oficiali americani au condamnat atacul, precizand in acelasi timp ca acesta a fost un eveniment izolat.

Politia turca a arestat 12 persoane care se considera ca ar fi provocat incidentul, acestea fiind eliberate la scurt timp, a raportat media locala.

Grupul, compus din membri ai Uniunii Tineretului Turc, risca sa fie acuzat de insulta, injurii si incalcarea legilor in ceea ce priveste protestele publice, a declarat agentia de stiri Dogan.

Chiar inaintea atacului, unul dintre protestatari a strigat catre marinari: "Pentru ca noi va consideram criminali, vrem sa plecati de pe pamantul nostru". Mai apoi protestarii au inceput sa arunce cu obiecte catre marinari, l-au prins pe unul dintre ei si i-au pus un sac alb pe cap.

Colonelul Steve Warren, purtator de cuvant al Pentagonului, a apreciat atacul ca fiind "urat si disturbator". Ministrul de externe al Turciei a condamnat de asemenea atacul.