Aproximativ un milion de uzbeci sunt obligati sa ajute la recoltarea "aurului alb", in fiecare an. Acum, studentii au inceput sa protesteze, scrie EurasiaNet.org, citat de The Guardian.

Obiceiul impamantenit in Uzbekistan de a trimite muncitori fortati sa culeaga bumbac, a determinat reactii la nivel international, insa anul acesta nemultumirile se manifesta si pe plan intern.

Studentii de la Universitatea Nationala au publicat o scrisoare deschisa adresata conducerii autoritare a statului. Aceasta scrisoare a aparut pe site-ul opozitiei Dunyo Uzbeklari (World of Uzbeks).

Studenti din anul trei la Facultatea de Jurnalism au primit ordin de la rector si de la decanul facultatii, sa merga la recoltat bumbacul, dezvaluie scrisoarea amintita. Aceasta a fost adresata primului ministru, Shavkat Mirziyoyev, biroului procurorului general, serviciului sigurantei nationale, ministrului pentru invatamant superior si rectorului universitatii, Mirzo Mukhamedov.

"Sigur legislatia din Uzbekistan nu mentioneaza responsabilitatea studentilor de a participa la recoltarea bumbacului?" intreaba studentii (care si-au pastrat anonimatul, aparent de teama repercursiunilor) in scrisoare. "Cu siguranta nu!"

Studentii care nu participa la culesul bumbacului trebuie sa plateasca o suma de bani, mai precizeaza scrisoarea. Aceasta suma se ridica la 125 de dolari, de doua ori suma care ii e necesara unui student pentru a se intretine lunar.

Uzbekistanul este unul dintre cei mai mari cultivatori de bumbac, dar recoltarea se bazeaza pe munca fortata, pentru a ajuta fermierii.

In jur de un milion de persoane, incluzand profesori, studenti si doctori, au fost trimisi sa culeaga "aurul alb" anul trecut.

Recolta, care este exportata mai ales in Bangladesh si China, aduce regimului venituri anuale de un miliard de dolari.