Rusia incearca sa blocheze dinspre mare orasul Mariupol, port strategic la Marea Azov (sud-estul Ucrainei), a declarat Markiyan Lubkivsky, consilierul directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la televiziunea publica ucraineana, potrivit Unian si Ukrainskaia Pravda citate de Agerpres. El a evocat in acest context explozia produsa la 11 noiembrie in largul Mariupol.

"Credem ca rusii mineaza apele din zona portului pentru a bloca, pe de o parte, orasul dinspre mare, iar, pe de alta, pentru a submina componenta economica si infrastructura regiunii", a afirmat el.

Potrivit informatiilor preliminare, la originea deflagratiei a fost o mina subacvatica. "Nu excludem ca aceasta sa fi fost detonata la trecerea unui vas de pescuit ucrainean. Investigam acum acest caz. In apropiere de locul deflagratiei a fost observata o nava ruseasca", a spus oficialul SBU.

"Aceasta explozie reprezinta un simptom al faptului ca Rusia incearca sa blocheze Mariupol dinspre mare', a subliniat Lubkivsky. El a relatat despre sporirea prezentei militare ruse in teritoriile ocupate temporar in estul Ucrainei. "Are loc o relocare de trupe, de intarire a pozitiilor", a spus el.

Lubkivsky a afirmat ca exista semne ca Rusia intentioneaza sau se pregateste de ostilitati active. In plus, a mai spus oficialul SBU, teroristii si diversionistii, asa cum ii numeste Kievul pe rebelii separatisti, extind geografia actiunilor lor in Ucraina, in special, la Kiev, Mariupol, Rubejnoe si Vinnita.

De asemenea, responsabilul ucrainean a indicat ca in zona controlata de separatisti sunt create tabere de antrenament, asigurand ca SBU va face publica o harta pe care vor fi indicate locurile unde sunt amplasate aceste tabere.

Si secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, a avertizat in legatura cu posibilitatea unui atac militar asupra Mariupol, relateaza Interfax-Ukraina.

"Mariupol este zona in care tirurile sunt cele mai intense. Ar putea sa fie pregatirea inainte de o operatiune militara", - a spus el miercuri la Bruxelles. "Situatia este extrem de polarizata si favorizeaza un nou conflict", a apreciat secretarul general al OSCE, evocand un adevarat razboi mediatic in estul Ucrainei.

Continua inchiderea unor canale tv in regiune, iar activitatea jurnalistilor este obstructionata, a mai indicat el.