ONU se teme de "revenirea la un razboi total" in estul Ucrainei, a declarat un oficial de rang inalt al Natiunilor Unite, miercuri, inainte de deschiderea reuniunii de urgenta a Consiliului de Securitate. Secretarul general adjunct pentru Afaceri Politice, Jens Andres Toyberg-Frandzen, a evocat un al doilea scenariu posibil, şi anume "un conflict îngheţat ce ar menţine statu-quoul în estul Ucrainei timp de ani sau decenii", potrivit Mediafax.

Al treilea scenariu posibil este "continuarea cu zgomot redus a conflictului (...) timp de mai multe luni, cu lupte sporadice de mică intensitate urmate de perioade în care ostilităţile şi pierderile umane cresc".

Primul şi al treilea scenariu "ar fi o catastrofă pentru Ucraina", a apreciat oficialul ONU.

Această reuniune a fost convocată la cererea Statelor Unite pentru a trece în revistă acuzaţiile cu privire la incursiuni militare ruse în estul Ucrainei, confirmate de NATO şi OSCE.

Observatori ai OSCE au informat marţi că 43 de camioane militare fără numere de înmatriculare se îndreptau către centrul oraşului Doneţk, bastion al forţelor separatiste proruse din estul Ucrainei.

Cinci dintre aceste camioane tractau echipamente de artilerie şi alte cinci lansatoare de rachete multiple, a precizat organizaţia într-un comunicat.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia zilele trecute că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei, în contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morţi.

Ministerul rus al Apărării a respins miercuri acuzaţiile privind prezenţa unor convoaie militare ruse în Ucraina, apreciind că acestea sunt "fără fundament".