Ucraina a anuntat miercuri ca se pregateste de lupta, ca reactie la o concentrare de trupe ruse in estul separatist pro-rus, unde NATO a confirmat prezenta unor convoaie militare venite din Rusia, existand temeri privind un razboi deschis, dupa doua luni de armistitiu fragil, relateaza AFP.

UPDATE 01:00 ONU se teme de "revenirea la un razboi total" in estul Ucrainei, a declarat un oficial de rang inalt al Natiunilor Unite, miercuri, inainte de deschiderea reuniunii de urgenta a Consiliului de Securitate.

Moscova, care neaga vehement orice implicare in conflictul care mistuie regiunile estice ucrainene si care s-a soldat cu peste 4.000 de morti de la mijlocul lui aprilie pana in prezent, a apreciat drept "fara fundament acuzatiile comandantului suprem al fortelor aliate NATO in Europa, Philip Breedlove, privind asa-zisele convoaie militare ruse pe care le 'vede' navalind in Ucraina", potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii.

In contextul escaladarii militare ce genereaza temeri privind un razboi de mare amploare, Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca de urgenta miercuri seara, la ora 19.30 GMT (21.30, ora Romaniei), pentru a discuta despre criza ucraineana si pentru a-i asculta pe reprezentantii OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), insarcinati cu monitorizarea punerii in aplicare a acordului de incetare a focului incheiat in septembrie intre Kiev si separatisti, astazi muribund.

Cu cateva ore inainte de reuniunea de la New York, secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, a recunoscut ca acordul de incetare a focului a fost din ce in ce mai virtual, apreciind ca afluxul de arme in zonele rebele ar putea "duce la o confruntare mai deschisa".

La Kiev, ministrul Apararii, Stepan Poltorak, a anuntat o reamplasare a trupelor ucrainene, in contextul unei eventuale ofensive.

"Observam o consolidare a grupurilor teroriste (terminologia folosita de Kiev pentru insurgentii pro-rusi, n.r.), precum si din partea Rusiei. (...) Ne asteptam la actiuni imprevizibile din partea lor", a declarat Poltorak in cursul unei reuniuni a Consiliului de ministri.

"Principala noastra sarcina este sa ne pregatim de lupta", a anuntat el.

Pentru prima data dupa armistitiul incheiat la 5 septembrie, NATO a confirmat miercuri intrarea unor convoaie militare ruse in estul Ucrainei.

"In ultimele doua zile (...), am vazut convoaie cu echipamente rusesti, tancuri rusesti, sisteme de aparare antiaeriana rusesti, artilerie rusa si trupe de lupta ruse intrand in Ucraina", a declarat comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, Philip Breedlove, aflat in vizita la Sofia.

De vinerea trecuta, Ucraina denunta patrunderea pe teritoriul sau a unor echipamente de lupta provenind din Rusia.