Manifestanti furiosi au incendiat marti sediul partidului guvernamental din statul Guerrero, in sudul Mexicului, si au retinut timp de mai multe ore un sef al politiei, in cursul unor noi proteste dupa anuntul probabilei masacrari a 43 de studenti, scrie AFP.

Incendierea sediului Partidului revolutionar institutional (PRI) al presedintelui Enrique Pena Nieto a fost provocata de cocktailuri Molotov in timpul unei manifestatii la Chilpancingo, capitala statului Guerrero.

O mie de stundeti ai scolii in care invatau studentii disparuti si profesori apartinand aripii radicale a sindicatului lor s-au mobilizat, majoritatea cu fetele acoperite, inarmati cu pietre si bastoane.

In cadrul confruntarilor cu politia, cel putin cinci persoane au fost ranite, trei politisti si doi ziaristi, toti fiind loviti de pietre.

Cand au aflat ca doi dintre colegii lor au fost retinuti de politie, profesorii au retinut timp de mai multe ore sub-secretarul Securitatii publice din Guerrero, Juan Jose Gatica, care participa la operatiunea de mentinere a ordinii.

Dupa cateva ore, l-au predat pe acesta unui ONG local.

Astfel de manifestatii se multiplica in Mexic dupa ce, vineri, ministrul Justitei a anuntat ca cei 43 de studenti, dati disparuti in 26 septembrie, au fost probabil masacrati de membrii crimei organizate.

Ministrul Justitiei, Jesus Murillo Karam, a precizat ca vor fi dificil de identificat resturile carbonizate care au fost descoperite, precizand ca nu pot fi realizate teste ADN decat asupra a doua fragmente de os.

Cei 43 de studenti au disparut dupa un atac al politistilor si ai membrilor crimei organizate la Iguala (Guerrero) impotriva autocarului care ii transporta. Atacul s-a soldat cu sase morti, dintre care trei studenti.

Trei membri ai gruparii Guerreros Unidos, arestati dupa evenimente, au marturisit ca au asasinat studentii si au dat foc cadavrelor, care au ars timp de 14 ore, dupa care au dispersat resturile intr-un rau.

Potrivit autoritatilor, studentii au fost atacati la ordinul fostului primar din Iguala, Jose Luis Abarca, si al sotiei sale, Maria de Los Angeles Pineda, sora a trei traficanti notorii de droguri, care se temeau ca studentii sa nu perturbe un eveniment public pe care aceasta il conducea in acea zi.

Fostul primar si sotia sa au fugit timp de mai multe saptamani si au fost arestati la inceputul lui noiembrie.