Presedintele american Barack Obama s-a intalnit marti la Beijing cu omologul sau rus Vladimir Putin si a evocat cu acesta situatia din Ucraina, Iran si Siria, a anuntat Casa Alba, citata de AFP.

"Cu trei ocazii, in timpul zilei, durand 15-20 de minute in total, presedintele Obama a avut ocazia sa vorbeasca cu presedintele Putin", a precizat Bernadette Meehan, purtator de cuvant al Consiliului de securitate nationala (NSC) al Americii.

Aceste discutii, care au avut loc in marja summitului Asia-Pacific, "au fost despre Iran, Siria si Ucraina", a adaugat aceasta, in momentul in care manevre militare au reaprins temerile legate de reluarea unui razboi total in bastionul separatist pro-rus Donetsk, in estul Ucrainei.

La Beijing, Ben Rhodes, consilier al lui Barack Obama, a subliniat marti ca SUA continua sa fie "profund tulburate de actele Rusiei".

"Exista o foaie de parcurs a acordului (de incetare a focului) de la Minsk si ea trebuie respectata", a adaugat el, mentionand ca Obama a subliniat "necesitatea de a reveni la acest acord".

Vicepresedintele american Joe Biden a avertizat luni ca Rusia se expune la noi sanctiuni daca nu respecta angajamentele de a-si retrage trupele si materialele din regiunile estice ale Ucrainei.

Obama si Putin s-au mai intalnit pentru scurt timp luni, la Beijing, dar nu au avut ocazia unei veritabile conversatii. Precedenta lor intalnire dateaza de la inceputul lui iunie, in Franta, in marja celebrarii a 70 de ani de la debarcarea aliata din Normandia.