Rusia si Iranul au semnat marti, la Moscova, un acord privind constructia a doua noi reactoare nucleare pentru centrala de la Busher, scrie AFP.

Contractul a fost semnat intre societatea Atomenergoproekt (NIAEP), filiala a Atomstroiexport, care a construit centrala de la Busher, si firma iraniana Nuclear Power Production and Development Company of Iran (NPPD).

Pe langa aceste reactoare, patru altele ar putea fi construite in alte locuri din tara, potrivit protocolului semnat intre seful agentiei publice rusesti pentru Energie atomica Rosatom, Serghei Kirinenko, si omologul sau iranian Ali Akbar Salehi.

Potrivit protocolului, combustibilul folosit va fi trimis in Rusia pentru tratare si stocare.

Bousher, situata in Golful Persic, este o centrala de 1.000 megawati.

In septembrie, Teheranul si Moscova au parafat o serie de acorduri de cooperare economica ce au permis celor doua tari vizate de sanctiuni internationale sa stabileasca un nou parteneriat strategic.

Iranul, care ocupa locul patru la nivel mondial in rezerve de petrol si locul doi ca rezerve de gaz, este angajat de un an in discutii dificile cu marile puteri in privinta programului nuclear controversat.