In urma loviturilor aeriene conduse de SUA impotriva unui convoi al Statului Islamic in apropierea orasului irakian Mosul, media internationala a fost inundata de zvonuri conform carora liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi a fost ranit sau chiar ucis, scrie BBC.

Abu Bakr al-BaghdadiFoto: Captura Youtube.com

Tacerea aparenta a surselor Statului Islamic referitor la acest subiect ar putea fi dovada ca intr-adevar ceva s-a intamplat cu al-Baghdadi. Dar o lipsa similara de negare a unor zvonuri din partea gruparii a fost observata si in legatura cu moartea purtatorului de cuvant al acesteia, Abu Muhammad al-Adnani,la inceputul anului, zvon ce mai tarziu s-a dovedit a fi nefondat.

Un cont de Twitter care se presupune ca apartinea lui Adnani a sustinut ca liderul al-Baghdadi este pe cale de a se recupera rapid, dar analizele sugereaza ca acest cont este fals.

Indiferent de veridicitatea rapoartelor prezente, intrebarea ramane: ce impact ar avea moartea lui al-Baghdadi asupra viitorului Statului Islamic?

Gruparea a investit enorm in imaginea lui Baghdadi, care a fost prezentat ca un calif cu un an inaintea instaurarii unui califat in luna iunie 2014.

Un semn evident al influentei liderului este declaratia initiala a lui Baghdadi, care a redenumit gruparea- Statul Islamic in Irak si Levant in aprilie 2013, o evolutie de la numele initial Statul Islamic al Irakului. (ISI)

ISIS implica o entitate statala a carei prezenta in Irak si Siria era un simplu accident geografic, extinderea in viitor devenind plauzibila.

Pe de alta parte, ISI implica un emirat independent care ar fi putut fi, cel mai probabil, sa fie inclus in proiectul pe termen lung al al-Qaeda.

Un alt element important in ceea ce priveste legitimitatea lui Baghdadi este faptul ca acesta a pretins ca descendenta sa poate fi urmarita pana la familia profetului Mohamed, dar si cunostintele sale stiintifice ale jurisprudentei religioase.

Problema ar fi gasirea unui succesor viabil pentru Baghdadi in cazul in care acesta moare. Nicio alta persoana din Statul Islamic nu este atat de cultivata incat sa pretinda functia de calif, cu o educatie in legea islamica.

In plus, Baghdadi este asociat cu cresterea ISI intr-o entitate transnationala, care controleaza teritorii si detine toate parghiile unui stat.

Membrii cu experienta din cadrul Statului Islamic, precum cei din Consiliul Shura, care se presupune ca au oferit legitimitate declaratiei infiintarii califatului, raman necunoscuti.

Nu exista indicii care sa sugereze ca exista alte persoane, care au functii inalte in cadrul gruparii, precum Adnani sau comandantii Omar Shishani si Shaker Abu Waheeb, sunt priviti ca potentiali succesori ai lui Baghdadi.

Astfel, in cazul mortii liderului, Statul Islamic ar putea sa se plaseze intr-o dezordine totala daca membrii nu pot ajunge la un consens cu privire la urmatorul conducator.

In cazul in care credibilitatea ISIS dispare, angajamentele de loialitate, care sunt facute pentru Baghdadi, "califul musulmanilor", ar putea sa moara odata cu el.

Daca acest scenariu se adevereste, membrii ISIS ar reveni la identitatile lor initiale, reducand influenta Statului Islamic.