Fost ministru german de Externe, despre Viktor Orban: Este singurul Putinist care guverneaza intr-o tara din Uniunea Europeana
In 1989, Vicktor Orban era un tanar absolvent de drept, cu par lung, in varsta de 26 de ani. In iunie '89, cu cinci luni inainte de caderea Zidului Berlinului, tanarul Orban organiza o comemorare a revoltei esuate impotriva Moscovei din 1965, cerand alegeri libere si ca cele 80.000 de militari sovietici din Ungaria sa paraseasca tara.
Acum, cand Europa comemoreaza 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Ungaria este membru NATO si membru UE, iar Victor Orban se afla la cel de al treilea mandat in fruntea Guvernului.
Insa ceea ce a fost candva o calatorie care ar fi putut sa fie simbolul triumfului capitalismului si democratiei a evoluat intr-o poveste mai complexa a unei tari si a unui lider care, in mai multe randuri, au pus sub semnul intrebarii valorile occidentale, au incurajat nationalismul si au inceput sa vada in rusia un model.
Dupa ce si-a condus partidul de dreapta asigurandu-i o serie de victorii in alegeri locale si nationale, Orban a inceput sa centralizeze rapid puterea, sa puna in pozitii de decizie oligarhi apropiati, sa anihileze opozitia si sa extinda legaturile cu Moscova, atragandu-si din partea liderilor occidentali si a opozantilor interni comparatii incomode cu presedintele rus Vladimir Putin.
"Este singurul Putinist care guverneaza in Uniunea Europeana", a afirmat despre Viktor Orban fostul ministrul de Externe german Joschka Fischer.
Alte tari est-europene, in special Polonia, si-au pastrat orientare occidentala si continua sa fie suspicioase fata de Rusia, la mult timp dupa ce Razboiul Rece s-a incheiat.
Insa Ungaria este una dintre tarile fostei sfere sovietice care acum este impartita intre valorile Occidentale, care au parut sa ia avant imediat dupa caderea comunismului, si influenta persistenta a Rusie. Banii, cultura si resursele energetice continua sa lege majoritatea tarilor din regiune de Rusia, o legatura ce o egaleaza in putere pe cea cu UE.
Nationalismul combativ al lui Vladimir Putin este mai popular aici decat ceea ce multi percep drept scleroza democratica occidentala.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Cam asta ar fi si cursul Romaniei sub Ponta.
Se incearca un nationalism si indepartarea fata de Europa, vezi-Doamne ca de ce ne controleaza Europa, ca sa nu ne dea ei ordine, etc.
Doi e de ajuns ca sa se inmulteasca...