Tiruri de artilerie sustinute puteau fi auzite duminica dimineata la Donetsk, bastion separatist prorus din estul Ucrainei, unde au sosit intariri importante, in materie de armament, pe fondul temerilor unei noi ofensive, relateaza AFP.

La o saptamana dupa alegerile separatiste organizate in teritoriile rebele, in pofida opozitiei Kievului si Occidentului, si care au pus in pericol acordul de incetare a focului negociat la Minsk, conflictul care a provocat peste 4000 de morti de-a lungul ultimelor luni a fost reluat in forta.

Donetsk a fost, in noaptea de sambata spre duminica, scena unor bombardamente intense, Tirurile de artilerie u continuat duminica dimineata desi nu la fel de puternice ca peste noapte, potrivit unui jurnalist AFP aflat la fata locului.

"Noaptea a fost extrem de agitata la Donetsk", a declarat duminica administratia orasului, precizand ca pregateste "date clare cu privire la morti si raniti".

Sapte tunuri de asalt au fost vazute indreptandu-se duminica dimineata spre zona aeroportului, unul dintre principalele puncte fierbinti disputate intre armata ucraineana si separatisti de mai multe luni de zile, a declarat pentru agentia de presa citata un locuitor care a vazut coloana trecand in jurul orei 9:00.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) s-a declarat sambata seara "foarte ingrijorata" din cauza prezentei unor convoaie militare si tancuri in estul Ucrainei, in zone aflate sub controlul separatistilor prorusi.

"Peste 40 de tancuri si camioane" au fost vazute circuland pe un drum de la periferia Makiivka, au declarat observatori OSCE prezenti in Ucraina pentru a supraveghea aplicarea armistitiului semnat la 5 septembrie intre Kiev si separatisti.

Au fost vazute si 19 camioane militare marca ruseasca Kamaz, fara numere de inmatriculare, care transportau tunuri de calibrul 122 milimetri si personal in uniforme verzi fara insemne militare. Convoiul era insotit de sase camioane cisterna.

Observatori OSCE au vazut, de asemenea, un convoi de noua tancuri - patru T-72 si cinci T-64 - care se deplasau la sud-vest de Donetk.