Statele Unite fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperarii cu Rusia pe chestiuni legate de energie, a declarat, pentru prima para, premierul ungar Viktor Orban, potrivit presei ungare de vineri, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

"Statele Unite supun Ungaria unei puternice presiuni" deoarece se tem de o "apropiere de Rusia", a spus acesta, joi seara, la capatul unei discutii, la Munchen, cu Horst Seehofer, seful guvernului regional al Bavariei.

Potrivit lui Viktor Orban, iritarea SUA ar fi direct legata de sustinerea acordata de Budapesta proiectului gazoductului South Stream al gigantului rus Gazprom.

South Stream este destinat aprovizionarii Europei ocolind Ucraina. El a fost blocat de Uniunea Europeana in cadrul sanctiunilor vizand Moscov in conflictul cu Kievul - sanctiuni considerate de Ungaria "contra-productive".

Washington reproseaza de asemenea Ungariei, spune Orban, finantarea printr-un credit rusesc al extinderii unicei centrale nucleare ungare.

Orban a pledat ca politica sa nu este "pro-rusa, ci pro-ungara". Alegerile energetice ale Ungariei, a subliniat el, nu vizeaza decat "intarirea competitivitatii" economice, "reducand in acelasi timp dependenta".

Premierul conservator, acuzat de deriva autoritara de criticii sai din Ungaria si de o serie de tari occidentale, s-a abtinut pana in prezent sa comenteze reprosurile facute de Washington incepand cu finalul verii.

In septembrie, presedintele Barack Obama a citat Ungaria printre tarile unde exista "o amenintare impotriva societatii civile".

In ultimele saptamani, diplomatia americana a deplans "evolutia negativa" a Ungariei si a declarat indezirabili in SUA sase responsabili ungari suspectati de coruptie, printre care directoarea fiscului.