Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, considera ca nu au existat probleme in Pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop, semnat de URSS cu Germania nazista in 1939, acord care a condus la Al II-lea Razboi Mondial, generand efecte teritoriale inclusiv pentru Romania, relateaza Mediafax.

Istoricii occidentali incearca "sa pastreze tacerea" in legatura cu Acordul de la Munchen, semnat in anul 1938, care a permis Germaniei naziste sa anexeze regiunea Sudetilor, apartinand Cehoslovaciei, a afirmat Vladimir Putin in cursul unei intalniri cu tineri istorici desfasurata miercuri la Moscova. Premierul britanic Neville "Chamberlain a venit, a fluturat o foaie de hartie si a spus: "V-am adus pacea", la revenirea in Londra dupa negocieri", a declarat Putin, conform unei stenograme publicate de Kremlin.

"Dupa care Churchill, cred, a spus unui grup restrans de oameni: "Acum, razboiul este inevitabil". Pentru ca orice compromis cu un agresor precum Germania hitlerista conducea in mod clar la un viitor conflict militar de mare amploare, iar unii au inteles acest lucru", a adaugat presedintele Rusiei.

Pe de alta parte, presedintele rus crede ca Tratatul de neagresiune intre Germania nazista si URSS, cunoscut ca Pactul Molotov-Ribbentrop, nu a reprezentat o problema. "Este necesara o cercetare serioasa pentru a se stabili care erau metodele de politica externa in acea perioada. Uniunea Sovietica a semnat un acord de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: "Ah, este ceva rau". Dar ce este rau in faptul ca Uniunea Sovietica nu voia sa lupte, ce este rau in asta?", a afirmat Putin, conform publicatiei The Telegraph.

Un protocol secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat pe 23 august 1939, prevedea ca Germania nazista si URSS erau de acord sa imparta Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, Romania si Polonia in sfere de influenta, noteaza publicatia britanica. Kremlinul a admis existenta protocolului secret in anul 1989.

"Oamenii continua polemicile pe tema Pactului Molotov-Ribbentrop si acuza Uniunea Sovietica de divizarea Poloniei", a adaugat Putin.

In anul 2009, Vladimir Putin cataloga drept "imoral" Pactul din anul 1939, care, potrivit istoricilor, a avut ca efect inceperea celui de-al II-lea Razboi Mondial, divizarea Poloniei si anexarea Basarabiei si nordului Bucovinei de catre URSS.

Vladimir Putin a facut aceste declaratii in contextul in care Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea la inceputul acestui an, iar Moscova este acuzata de sustinerea insurgentilor separatisti din estul Ucrainei.

Victor Ponta, consternat

Premierul Victor Ponta s-a declarat "consternat" de afirmatiile facute de Vladimir Putin, "prin care se incearca legitimarea Pactului Ribbentrop-Molotov si, implicit, a consecintelor nefaste ale acestuia".

"Mi se pare cu atat mai preocupant faptul ca aceste 'evaluari' au fost exprimate intr-o intalnire cu tineri istorici - cei care de fapt ar trebui sa explice, ghidati doar de adevarul istoric, eliberati de canoane ideologice, invatamintele tragediilor de la mijlocul secolului trecut", spune primul ministru, intr-o postare pe Facebook.

In opinia sa, "este imposibil sa fie gasite justificari sau 'motivatii' pentru evenimente care, pentru multi oameni din aceasta parte a Europei - inclusiv milioane de cetateni romani, au adus atata nefericire si suferinta. Nicio doctrina politica, niciun interes strategic nu pot valida forta bruta, dispretul profund fata de destinele locuitorilor acestei parti a Europei, jocul crud cu destinele umane si cu dreptul international care au facut posibil Pactul Ribbentrop-Molotov".

"Avem nevoie, in aceste timpuri in care invatamintele ultimului razboi mondial par a fi uitate, sa ne readucem aminte cat de periculoase pot fi abordarile ce incearca sa ignore sau sa rescrie fundamentele dreptului international sau adevarul istoric. Ne indeamna la aceasta memoria victimelor ultimei conflagratii, intre care se numara si cei care au platit cu viata sau care au trecut prin suferinte si tragedii personale, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov", mai scris Victor Ponta.