Republicanii au obtinut marti majoritatea in Senatul american, in alegerile de la jumatatea mandatului, reducand campul de actiune al presedintelui Barack Obama in ultimii doi ani la Casa Alba, potrivit proiectiilor televiziunilor, citeaza Mediafax.

Republicanii castigasera marti patru din cele sase victorii necesare pentru a castiga Senatul american si au pastrat controlul asupra Camerei Reprezentantilor in alegerile de la jumatatea mandatului, potrivit presei americane.

Astfel, democratii ar putea pierde Senatul, care reprezinta miza reala in aceste alegeri, lipsindu-l pe presedintele Barack Obama de orice parghie in Parlament, ceea ce ar reduce considerabil campul sau de actiune pentru urmatorii doi ani. Pentru aceasta republicanii trebuie sa castige sase locuri in Camera superioara a Congresului si au obtinut deja trei.

UPDATE07.30 O republicana in varsta de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit marti seara cea mai tanara femeie aleasa in Congresul Statelor Unite.

Ea l-a invins pe candidatul democrat, un producator de film, in alegerile de jumatate de mandat in urma carora republicanii isi pastreaza majoritatea in Camera Reprezentantilor si preiau controlul in Senat.

Tanara va reprezenta o circumscriptie din nordul statului New York in Camera Reprezentantilor.

Recordul anterior era detinut de catre fosta reprezentanta democrata Elizabeth Holtzman, aleasa in Camera in 1972, la varsta de 31 de ani.

Cel putin 100 de femei vor face parte din noul Congres - un record.

UPDATE 7:15 - Inca un George Bush, ales in Texas

Inca un George Bush, George P. Bush, stranepotul si nepotul celor doi presedinti americani cu acelasi nume, a fost ales marti in Texas (sud) in postul de "land commissioner", o functie putin cunoscuta dar puternica.

Provocand o infrangere usturatoare democratilor, tabara republicana detine de-acum cel putin 51 dintre cele 100 de mandate in Senat si pastreaza controlul asupra Camerei Reprezentantilor.

In statul american West Virginia, republicanul Shelley Capito a invins-o pe rivala sa democrata Natalie Tennant.

In Arkansas (sud), Tom Cotton, un fost soldat in Irak si Afganistan, a castigat locul democratului Mark Pryor, in pofida sprijinului oferit acestuia de catre fostul presedinte american Bill Clinton.

De asemenea, alegerile din din South Dakota au fost castigate de republicanul Mike Rounds, iar in Colorado de colegul sau Cory Gardner.

Scrutinul de marti a vizat toate mandatele din Camera Reprezentantilor, 36 dintre cele 100 de mandate ale Senatului si 36 de posturi de guvernator.

Potrivit unor exit-poll-uri, majoritatea cetatenilor americani care au votat marti la alegerile de la jumatatea mandatului s-au declarat nemultumiti sau suparati pe administratia presedintelui Barack Obama, iar opt din zece cetateni ai Statelor Unite (79 la suta) dezaproba activitatea Congresului.