Alegerile pentru Cotroceni desfasurate duminica in Romania sunt subiectul unor articole ample in presa internationala.

"Romania: Victor Ponta in fruntea alegerilor prezidentiale, jocul ramane deschis",scrie agentia de stiriFrance Press. Premierul social democrat Victor Ponta, a castigat duminica primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania, dar duelul pare mai strans decat se astepta cu adversarul sau, dupa numararea a 56% din voturi, mai scrie AFP.Acest scrutin considerat crucial pentru fosta tara comunista in care exista temeri ca puterea politica va controla justitia in cazul unei victorii a lui Victor Ponta.

Sub titlul "Ponta conduce in urma votului presidential",Deutsche Wellescrie ca premierul roman, in varsta de 42 de ani a promis ca va reduce impozitele si va creste pensiile in timp ce a subliniat necesitatea mentinerii unor relatii bune atat cu UE, cat si cu China. El a anuntat recent marirea cu 10 la suta a salariilor din sectorul medical, pentru cresterea popularitatii sale. De-a lungul campaniei electorale, Ponta s-a axat in mare masura pe problema coruptiei, in pofida faptului ca el insusi se confrunta cu acuzatii ca ar fi pus presiune pe procurorii care ii investigheaza pe aliatii sai politici suspecti de coruptie, mai scrie sursa citata.

CotidianulNew York Timesnoteaza ca "Acuzatiile de spionaj readuc in memorie trecutul dictatorial al Romaniei". Totusi, "militantii impotriva coruptiei, saluta orientarea serviciilor spre combaterea coruptiei, mai ales acum, cand au scapat de fostii ofiteri ai Securitatii, si cand, datorita ajutorului venit din SUA si Europa, acestea nu prea mai seamana cu predecesorul comunist brutal".

Washington Post se concentreaza pe relatiile externe ale Romaniei si scrie ca "romanii sunt prin traditie rusofobi", iar daca Victor Ponta castiga, "adversarii lui spun ca acesta s-ar apropia de presedintele rus Vladimir Putin, insa el neaga".

Iar Wall Street Journal scrie ca dupa turul I ca in frunte este Victor Ponta, "un fost procuror a carui popularitate pare a nu fi fost grav afectata de anchetele de coruptie in care sunt implicati unii membri de vaza ai Partidului Social Democrat, din care face parte".

Cotidianul francez Le Monde scrie ca "adevarata lupta are loc pe frontul justitiei", in timp ce "ofensiva fara precedent a procurorilor subrezeste clasa politica banuita de tolerarea coruptiei endemice in Romania".

Spaniolii de la El Mundo au retinut o tema inedita a campaniei, cea a monarhiei. Intr-un articol intitulat "Regele Romaniei, protagonist al prezidentialelor", jurnalistii amintesc ca Victor Ponta a promis un referendum privind reinstaurarea monarhiei daca va ajunge presedintele Romaniei.