Camioane Kamaz, dintre care mai multe transportau mitraliere antiaeriene, se indreptau duminica spre aeroportul din Donetsk, epicentrul luptelor dintre rebelii pro-rusi si armata ucraineana in ultimele luni.

Ziaristi AFP au observat duminica dupa-amiaza o coloana de 20 de camioane militare, fara placi de inmatriculare, dar este imposibil de spus daca este vorba despre echipamente noi si de unde provin camioanele.

Mai multi ziaristi occidentali au scris ca au observat miscari de trupe in zone Donetsk.

Ziaristii site-ului buzzfeed.com si mashable.com au scris pe conturile lor de Twitter ca au vazut o mare coloana militara.

"31 Kamaz (camioane militare) in drum spre Donetsk. Sisteme antiaeriene, cutii cu munitie, sisteme radar, un autobuz plin de barbati inarmati", a scris Max Seddon de la Buzzfeed.

Ziaristul Roland Oliphant de la cotidianul britanic The Telegraph a scris in urma cu o zi, pe Twitter, ca a vazut "62 camioane Kamaz verzi fara placute de inmatriculare dintre care trei transportau (lansatoare de rachete multiple) Grad (...) in drum spre Donetsk".

Ziaristul Mashable Christopher Miller a scris tot oe Twitter ca a vazut peste 40 de camioane in directia Donetsk "cu tunuri antiaeriene si combatanti".

O inregistrare video difuzata de televiziunea ucraineana Kanal 5, de origine neidentificata, a aratat o lunga coloana de camioane avansat lent intr-un oras neidentificat.

Intrbat cum comenteaza aceste imagini, purtatorul de cuvant militar Andrii Lysenko a denuntat o concentrare "intensa de echipamente si trupe" provenite din Rusia in estul rebel al Ucrainei, in momentul in care separatistii pro-rusi organizeaza alegeri.

"Este o amplasare intensa de echipamente militare si trupe inamice de pe teritoriul rus spre teritoriul controlat de rebeli", a declarat acesta, duminica.

Rusia, acuzata de Kiev si de occidentali ca inarmeaza rebelii din estul Ucrainei si ca a trimis trupe in regiune, neaga in continuare orice implicare in conflictul care s-a soldat cu peste 4.000 de morti de la jumatatea lunii aprilie.

Rebelii dezmint si ei ca au primit arme din Rusia, sustinand ca le confisca de la fortele ucrainene.

Rusia a anexat in martie peninsula ucraineana Crimeea dupa trei saptamani de ocupatie si un referendum considerat ilegal de comunitatea internationala.