Rebelii pro-rusi voteaza duminica pentru alegerea unei conduceri separatiste in estul Ucrainei, care sa apropie de Rusia regiunea lovita puternica de violente, transmite Reuters. Votul, criticat de SUA si Uniunea Europeana, se desfasoara in contextul in care in zona continua sa se auda tiruri de artilerie.

Scrutinul care sfideaza Kievul este perceput drept o miscare ce va acutiza tensiunile dintre Occident si Rusia.

Votul separatist pentru alegerea unui lider si a Consiliului Poporului este cel mai recent pas in confruntarea dintre Rusia si Occident care a inceput cu demiterea, in luna februarie,a presedintelui sustinut de Rusia, Viktor Ianukovici, ca urmarea a presiunii strazii si instalarea unei conduceri pro-europene.

In Donetsk, capitala industriala a estului ucrainean si bastion politic al separatistilor, oamenii s-au asezat la coada in fata sectiilor de vot. Din difuzoare instalate in fata sediului central de vot, unde oamenii vindeau pungi de morcovi, cartofi si varza la preturi foarte mici, se putea auzi muzica sovietica, relateaza agentia de presa.

"Suntem cetateni ai Donetskului si nu vrem sa traim sub conducerea guvernului de la Kiev care ne-a intors spatele", a declarat Sergei Kovalenko (58 de ani), un gardian angajat al unei firme private de paza, care a venit sa voteze, insotit de sotia sa.

"Industria noastra si fabricile noastre si-au castigat prestigiul in Uniunea Sovietica. Acum le trezim la viata dupa ani de neglijare si dupa bombardamentele care au distrus atat de multe lucruri aici", a afirmat sotia lui, Ludmila, o profesoara in varsta de 59 de ani.

In orele de dinaintea votului au putut fi auzite in regiunea predominant rusofona cele mai intense tiruri de artilerie si bombardamente din ultimele cateva saptamani.

Kievul sustine ca votul incalca protocolul de la Minsk , baza unui acord de incetare a focului incheiat intre rebeli si trupele ucrainene.

Desi incalcat sporadic, armistitiul a permis ca in Donetsk sa se revina la o stare de aparenta normalitate, dupa violentele care au provocat moartea a peste 3.700 de persoane din regiune.

Kievul spune ca armistitiul, semnat de lideri rebeli si trimisi ai Kievului, Rusiei si OSCE, stabileste organizarea de alegeri, in concordanta cu legislatia ucraineana in vigoare, care ar urma sa duca la selectarea unor oficiali cu atributii pur locale.

Insa intentia rebelilor de a aleage lideri si de a instala institutii in teritoriul separatist compus din Donetsk si regiunea vecina Lugansk incalca armistitiul, spune guvernul de la Kiev.