Reforma armatei ucrainene va necesita mult timp, insa Ucraina are toate cele necesare pentru finalizarea cu succes a acestui proces, a declarat ambasadorul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt, intr-un interviu acordat cotidianului Ukrainskaia Pravda si preluat de Unian, transmite Agerpres.

"Acesta este un proiect pe termen lung. Insa, din ceea ce am vazut, din curajul pe care l-au demonstrat militarii ucraineni se poate spune cu toata increderea ca Ucraina are materialul necesar (pentru aceasta reforma)", a constatat ambasadorul american.

Geoffrey Pyatt a dat asigurari ca in aceasta reforma Ucraina va fi ajutata atat de SUA, cat si de Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). "Insa toate acestea sunt parte a unui obiectiv mai amplu de innoire nationala", a subliniat diplomatul american.

In acest context, Geoffrey Pyatt a atentionat ca "la ora actuala nu exista un mai mare pericol la adresa Ucrainei decat 'tumoarea' coruptiei". "Aceste practici deja obisnuite, perpetuarea lor, constituie o amenintare mai mare la adresa Ucrainei, decat tancurile rusesti din est", a subliniat diplomatul american.

In afara de aceasta, ambasadorul american a constatat ca "in prezent se spune ca votul din alegerile pentru Rada Suprema a fost unul proeuropean". "Mi se pare mai important ca votul sa fie unul pro-reformator", a spus Pyatt. Totodata, ambasadorul american si-a exprimat speranta ca si premierul, si presedintele Ucrainei inteleg foarte bine importanta respectarii cursului spre reforme.

"Acum nu se va putea spune ca exista un parlament nereformat, mostenit de la Viktor Ianukovici, care impiedica desfasurarea reformelor", a subliniat ambasadorul amintit, adaugand ca acum Porosenko are "un mandat sigur pentru desfasurarea reformelor, exista majoritate in Rada, care-i impartaseste viziunea cu privire la viitorul Ucrainei".

In afara de aceasta, diplomatul a amintit ca in ultimul timp in Ucraina au fost adoptate cateva legi importante, dar a adaugat ca "Ucraina are nevoie nu doar de legi bune". "Acum se pune problema transpunerii lor in viata", a conchis Pyatt.