Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, ale carui trupe lupta impotriva unei multitudini de grupari rebele, ar putea profita de raidurile aeriene americane efectuate impotriva unor obiective ale organizatiei Stat Islamic (SI), a recunoscut joi secretarul american al Apararii, citat de AFP.

Statele Unite si coalitia internationala efectueaza zilnic bombardamente in Siria si in Irak asupra unor obiective ale extremistilor sunniti, pentru a "sprijini Guvernul irakian si pentru a securiza intregul Orient Mijlociu", a declarat Chuck Hagel in cursul unei conferinte de presa, la Washington, potrivit Mediafax.

Insa, tinand cont de faptul ca SI este atat inamic al Washingtonului, cat si al regimului de la Damasc, "in mod sigur", Bashar "al-Assad poate trage profit" din campania aeriana impotriva jihadistilor.

Cu toate acestea, Statele Unite vor continua sa ceara plecarea de la putere a presedintelui sirian, a dat asigurari Hagel.

Aceste declaratii ar putea da apa la moara opozantilor strategiei pentru Siria a presedintelui american si releva chiar si scepticismul lui Chuck Hagel fata de politica siriana a administratiei Obama.

Intr-o nota adresata lui Susan Rice, consiliera pentru Securitate Nationala a lui Barack Obama, secretarul Apararii a avertizat ca strategia Statelor Unite in Siria "risca sa se pericliteze" tocmai din cauza confuziei legate de pozitia americana fata de Bashar al-Assad, potrivit New York Times.