Islamisti ce au legaturi cu gruparea extremista Stat Islamic (SI) au discutat pe forumuri de pe Internet despre posibilitatea de a folosi virusul Ebola ca o arma impotriva SUA si a statelor occidentele, a declarat secretarul de stat spaniol pentru Securitate, Francisco Martinez. Martinez a afirmat, intr-o audiere in Comisia pentru Afaceri Interne din Congres (Camera inferioara a Parlamentului de la Madrid) ca aceste conversatii reprezinta dovada ca islamistii au transformat mediul virtual intr-o "extensie a campului de lupta", relateaza site-ul Thelocal.es, citat de Mediafax.

Oficialul spaniol a afirmat ca sunt necesare masuri pentru a combate amenintarea reprezentata de extremisti in mediul online si a explicat ca gruparile teroriste au identificat sase obiective in activitatile desfasurate pe Internet: amenintarea inamicilor prin intermediul actiunilor de propaganda, pregatirea unor operatiuni, schimbul de informatii, pregatirea ideologica, recrutarea de noi membri si obtinerea de fonduri.

Potrivit postului de televiziune RTVE, oficialul din Ministerul de Interne a declarat ca au existat mai multe cazuri de amenintari privind folosirea virusului Ebola, intr-o noua forma a ofensivei teroriste impotriva Occidentului. El a mentionat, in acest sens, o discutie descoperita la jumatatea lunii septembrie pe un site de conversatii al islamistior, in care "folosirea virusului Ebola ca arma impotriva Statelor Unite" a fost dezbatuta pe un forum pe care Martinez l-a descris ca avand legaturi cu gruparea Stat Islamic.

Adjunctul ministrului spaniol a de Interne a mentionat, de asemenea, o serie de mesaje postate pe Twitter in iulie, in care organizatia terorista Ansar al-Islam a amenintat cu folosirea unor "produse chimice letale din laboratoare".

Totodata, Francisco Martinez a mai afirmat ca purtatorul de cuvant al gruparii Stat Islamic i-a indemnat pe sustinatorii organizatiei, intr-un mesaj lansat pe Internet, sa ucida cetateni occidentali prin toate mijloacele posibile, inclusiv "injectii otravitoare".

La inceputul lunii octombrie, secretarul american pentru Securitate Interna, Jeh Johnson, a respins speculatiile privind planuri ale gruparii Stat Islamic de a folosi arme biologice, inclusiv virusul Ebola, intr-un atac impotriva Statelor Unite.