Statele Unite au cerut Poloniei sa-l aresteze pe regizorul Roman Polanski, care s-a deplasat la Varsovia pentru a asista la inaugurarea Muzeului de istoria e evreilor din Polonia, a anuntat joi parchetul general polonez, citat de AFP.

Polanski, cetatean polonez si francez in varsta de 81 de ani, este cautat de politia americana din 1977 pentru relatii sexuale ilegale cu o minora.

Cererea justitiei americane, adresata procurorului general al Poloniei, de arestare a lui Polanski in asteptarea unei proceduri de extradare, a fost intr-o prima etapa respinsa deoarece nu indeplinea criteriile solicitate de acordurile internationale: nu a fost tradusa in poloneza, a precizat purtatorul de cuvant al ministerului Justitiei Mateusz Martyniuk.

Aceasta conditie a fost insa indeplinita miercuri seara, a adaugat acesta, iar parchetul regional competent, care corespunde locului de nastere al lui Polanski, a inceput examinarea cererii americane.

"Aceasta procedura ar putea dura pana la zece zile iar opinia publica va fi informata despre rezultatul sau", a precizat Martyniak.

In 2010, procurorul general polonez afirmase ca o extradare a lui Polanski nu este posibila, deoarece fapta care ii este imputata este prescrisa in Polonia.

Nu acesta este insa cazul in dreptul american si, daca Polanski nu poate fi extradat de Polonia, o arestare la cererea SUA ramane posibila.

Acesta insa s-ar putea deplasa in Franta, unde are resedinta, inainte ca procedura judiciara sa conduca la retinerea sa, a apreciat un procuror, citat de ziarul Gazeta Wyborcza.

Regizorul a fost arestat in 2009 la Zurich, unde mersese sa primeasca un premiu, fiind arestat la domiciliu in Elvetia timp de cateva luni, dar nu a fost extradat.