Australia a inasprit joi legile antiterorism, interzicand orice calatorie catre tarile considerate focare ale terorismului international, in speranta ca ii va impiedica pe candidatii la jihad sa mearga in Siria sau Irak, in contextul in care aproximativ 70 de australieni ar fi plecat deja catre Orientul Mijlociu pentru a lupta alaturi de grupari teroriste precum organizatia Stat Islamic, generand ingrijorarea autoritatilor de la Canberra.

Amendamentul la legile antiterorism, propus de Guvern, urmareste incriminarea oricarei deplasari fara vreun motiv intemeiat intr-o zona declarata ca fiind teatrul de activitate al unei organizatii teroriste inamice, relateaza Mediafax citand AFP.

Pedeapsa maxima pentru incalcarea acesteia va fi de zece ani de inchisoare.

"Amendamentul privind combatantii straini, adoptat astazi de Parlament, va permite inainte de toate facilitarea urmaririi australienilor care au luptat in randurile gruparilor teroriste in strainatate", a declarat premierul Tony Abbott (conservator).

"Acesta va permite, de asemenea, supravegherea mai usoara aici a potentialilor teroristi si 'predicatorilor de ura' care ii incurajeaza", a declarat el.

Seful Executivului a apreciat in fata Parlamentului ca circa 100 de australieni au sprijinit financiar sau au recrutat pentru islamistii plecati in Orientul Mijlociu.

El a precizat ca aproximativ 20 dintre ei, care au luptat alaturi de grupari teroriste, s-au intors in Australia si ca in total au fost anulate pasapoartele a 70 de persoane.