Hackerii rusi sprijiniti de Moscova au dus o campanie de spionaj cibernetic pe termen lung, avand ca tinta organizatii cheie precum NATO pentru a descoperi secrete militare si guvernamentale, sustine un raport aparut marti, informeaza Cnbc.com.

De cel putin 7 ani un grup de hackeri rusi cunoscut sub numele de APT28 a avut ca tinta obtinerea de informatii legate de organizatii de securitate, structuri militare si guverne de care ar fi beneficiat guvernul rus, informeaza FireEye, o companie de securitate cibernetica.

“Activitatea pe care o prezentam pare sa fie munca unei echipe abile de dezvoltatori si operatori care colecteaza informatii pe probleme ce tin de aparare si stategii geopolitice - informatii care puteau fi utile numai guvernului, spune FireEye in raportul sau despre operatiunile rusesti de spionaj cibernetic.

Avem motive sa credem ca acest grup (APT ) e o amenintare persistenta angajata in spionaj impotriva tintelor politice si militare incluzand tari precum Georgia, guverne si armate din Europa de Est si organizatii de securitate din Europa incepand cu anul 2007.

APT (Amenintari Persistente Avansate) sunt atacuri complexe prin care hackerii se furiseaza in reteaua cibernetica si extrag informatii (in cadrul operatiunilor de adunare de informatii). FireEye a mai precizat ca APT28 si-a updatat in mod sistematic instrumentele de-a lungul ultimilor 7 ani si ca a primit in mod continuu resurse financiare si de alta natura dintr-o sursa foarte bine organizata.

APT foloseste tehnica "spearphishing", trimitand mesaje cu un virus atasat ori cu un link, care cand e deschis permite accesul hackerilor in intreaga retea.

Raportul FireEye a aratat ca hackerii sprijiniti de Rusia au folosit aceasta metoda avand ca tinta Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Apararii din Georgia. Relatiile ruso-georgiene s-au deteriorat dupa razboiul din 2008 si de atunci Georgia s-a apropiat de Occident.

Alte tari din estul Europei, precum Bulgaria, au fost si ele avute in vedere. De asemenea NATO si OSCE.

Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat in mod repetat pozitia fata de NATO. Potrivit FireEye, spionarea NATO ar putea da Moscovei “informatii strategice si tactice importante cu privire la relatiile si capabilitatile militare din regiune”.

Asemenea Rusiei, si China a fost acuzata de spionaj. In decursul acestui an cinci spioni militari chinezi au fost acuzati de SUA de spionaj corporatist.